Mimi a plecat in Italia in 2002, pe cand inca era studenta. A ajuns in nordul Italiei, in regiunea Lombardia, si la scurt timp s-a angajat. În 2006 l-a cunoscut pe cel care avea sa ii devina sot si s-au mutat intr-un sat frumos si linistit din Bergamo. Un an mai tarziu a decis sa isi schimbe parcursul profesional si a revenit la statutul de studenta. În 2009, dupa o sarcina usoara si o nastere dificila, a devenit mama unei fetite. Despre viața de părinte în Italia, o grădiniță fără serbări, școală fără teme dar cu lecții de yoga și multe alte lucruri interesante o las pe Mimi să vă povestească.
Despre sarcină: Am rămas însărcinată în februarie 2009. Vizitele la ginecolog le faceam in privat, seara dupa ora 20 cand terminam serviciul si costau 120 de euro. Am ales sistemul privat pentru ca se plia mai bine pe programul meu de la locul de munca, insa as fi putut sa merg si la stat. Controalele de rutina din timpul sarcinii sunt gratuite, in schimb amniocenteza si viliocenteza sunt gratuite doar pentru femeile care au peste 35 de ani. Mergeam la doctor o dată pe luna si tot atunci faceam si ecografie. La inceputul sarcinii am facut si analize la sange, iar la 5 luni am facut in spital controlul morfologic, unde a decurs totul bine si am decis impreuna cu doctorul ca nu e nevoie de alte de analize sau vizite.
Am continuat vizitele de rutina o data pe luna. Ginecologul meu unde mergeam in privat apartinea de un spital din zona asa ca el m-a pus pe lista viitoarelor gravide care vor naste in acel spital. La nastere, daca totul merge bine, te asista doar moasa, fara doctor, in schimb daca sunt complicatii doctorul este chemat de urgenta. Din acest motiv eu am ales sa fac vizite in privat pentru a avea acelasi doctor si in sala de operatie daca ar fi fost necesar.
Cum sunt sprijinite mamele: Am avut o sarcină usoara. Am lucrat pana in luna a opta, după care am stat in concediu obligatoriu: 2 luni inainte de a naste si 3 dupa. După cele 5 cinci luni poti sa mai stai 6 luni in concediu, timp in care primesti 30% din salariul tau. Aceste 6 luni le poti folosi pana cand copilul implineste 3 ani. Mai exista o optiune: sa folosesti cele 6 luni pana cand copilul implineste 8 ani, insa fara sa fii platita deloc pentru cele 6 luni cumulate.
Daca sunt sarcini cu risc doctorul poate decide concediul maternal anticipat pentru gravida la fel ca in Romania. Daca te intorci la munca dupa cele 5 luni de concediu, ai dreptul la 2 ore pe zi de liber pentru alaptat (in cazul unui serviciu full time de 8 ore/zi). În 2016, a fost legiferat si concediul pentru tata, daca vrea sa il foloseasca.
In cele 2 luni inainte de termen ASL (Azienda Sanitaria Locale care se ocupa cu administrarea a tot ceea ce inseamna sanatate) organizeaza cursuri gratuite pentru gravidute. Sunt interesante si intalnesti mame care iti impartasesc din experienta lor mai mult sau mai putin placuta.
Despre naștere: Ar fi trebuit sa nasc pe 22 octombrie, insa fata mea s-a lasat asteptata si mi-a facut surpriza sa inceapa sa ma “deranjeze” in dimineata zilei de 27 octombrie (ziua mea de nastere). La ora 10 am ajuns la spital cu valiza pregatita. Cum am ajuns la spital au si inceput sa ma monitorizeze. Din 30 in 30 de minute venea cineva sa ma intrebe cum ma simt. Asistentele au fost foarte dragute. M-au intrebat daca am mancat dimineata si mi-au adus ele ceva “sa am putere”. Spitalele din Italia nu se compara cu cele de la noi. Sunt curate, fiecare isi face treaba si este respectat pentru ceea ce face, de la director pana la doamna care spala pe jos.
Dupa o ora am inceput sa am contractii puternice si am fost mutata intr-o sala adiacenta cele de nasteri. In Italia se promoveaza nasterea naturala, cezariana se face doar daca chiar este necesar din punct de vedere medical. Eu am vrut sa nasc natural, insa problema a fost ca dilatia nu progresa asa cum ar fi trebuit. Dupa 2 ore fara dilatatie am fost dusa in sala de nastere unde un doctor m-a examinat. Mi-a spus ca bebelusul nu e cu capul in jos si trebuie sa facem miscari de bazin sa incercam sa o intoarcem. Am incercat o ora cu un balon, un fel de minge de pilates, dar nu am reusit. La un moment dat m-am simtit rau. Am chemat o asistenta, iar dupa 10 minute m-au anuntat ca trebuie sa fac cezariana de urgenta si ca ma pregatesc pentru a intra in sala de operatie. Doctorul meu nu era in spital asa ca l-am asteptat inca o ora sa ajunga. In final, nasterea a nascut bine, iar la 8 seara am nascut o fetita minunata.
Sase zile in spital: Mi s-a facut anestezie totala, insa in timpul operatiei am avut o hemoragie si am pierdut 1300 ml sange. Recuperarea a fost grea pentru mine, insa am avut noroc de cei din spital care aveau grija de Elisa, fetita mea. Mi-o aduceau sa o vad, sa ii dau de mancare. Timp de doua zile am stat cu perfuzii si nu m-am putut misca, nu aveam forta sa imi tin copilul in brate. Si cu toate astea, cu ajutorul personalului din spital, am reusit sa o alaptez. De obicei cine naste natural a doua zi pleaca acasa, eu am stat 6 zile in spital, 6 zile in care fetita mea era untr-un spatiu amenajat petru copii, unde mamele inainte de a fi externate mergeau sa vada de la personalul calificat cum se spala copilul, cum imbraca, cum se pune pampersul, crema etc. si fetita mea fiind cea mai mare primea acest tratament in fiecare zi.
Copii înscriși la cresă dinainte de a se naște: Inscrierea la cresa costa 200 de euro. In momentul inscrierii, te trec pe o lista si in baza punctajului pe care il ai, in functie de rezidenta, ai loc la cresa. Eu am inscris-o pe Elisa inainte sa se nasca. Daca ti-au gasit loc si tu renunti la el, cum mi s-a intamplat mie, pierzi cei 200 de euro de inscriere. Cresa costa intre 250 euro (pentru 4 ore) si 600 euro (8 ore), de la 8 la 16.30. Eu am avut norocul sa cunosc o doamna italianca care a avut grija de fetita mea de cand avea 5 luni, ca sa ma pot intoarce la serviciu. Din pacate, Italia sta cam prost la capitolul crese. Locurile sunt putine, orarul nu e adecvat cerintelor si multe mame se descurca in familie: cine e norocos si are parinti disponibili apeleaza la ei, cine nu, trebuie sa improvizeze cu bone de cele mai multe ori platite la negru.
Spatiu de joacă gratuit de la primărie: Cand copilul are intre 2 si 3 ani de la primarie vine acasa o scrisoare ca se organizeaza un spatiu de joaca gratuit pentru cei mici. Timp de o oră, de două ori pe saptamana, copiii pot fi lasati la acest loc de joaca sub supravegherea unui adult.
Despre grădiniță: LA 3 ani Elisa a mers in grupa mica. Noi locuim intr-un sat si aici grupele mici, mijlocii si mari sunt impreuna, cei mari au grija de cei mici sa ii duca la baie si sa ii invete cum sa se descurce. Copiii merg la gradinita fara pampers si suzeta, doar cu o jucarie pe care o tin in zona in care dorm. Fiecare are dulapiorul lui cu un desen anume, iar aceste desen se repeta in toate zonele unde copilul desfasoara activitati. De exemplu, Elisa avea desenat un ghiozdan la dulapiorul unde avea geaca, la agatatoarea din baie unde avea prosopul ei si in clasa unde isi tinea sosete de schimb pentru sport.
Programul este prelungit de la 9 la 16.00. Mesele pe care le iau la gradi sunt decise tot de ASL si exista si o serie de reguli, de exemplu pot manca prajit o data la 2 saptamani sau pizza tot o data la 2 saptamani.
Fac foarte multe activitati si copii sunt scosi in curte in fiecare zi daca nu ploua, chiar si iarna. Se organizeaza si excursii, de obicei iarna la munte la sanius, iar vara la teatru (un teatru special unde participa si copii) si la fermele didactice. NU EXISTA SERBARI. Eu sunt impotriva serbarilor romanesti in timpul carora se pune o presiune prea mare pe copil. Aici sunt petreceri cu tot felul de activitati. De exemplu, o data au construit un castel din carton sau altadata au transformat o saltea intr-un “covor magic” cu care parintii ii poarta pe sus pe copii.
Activitati in sprijinul parintilor ocupati: La biblioteca satului o data pe luna se organizeaza o poveste animata, unde copiii se distreaza. Iar in vacantele de vara, pentru a veni in ajutorul parintilor care muncesc s-au creat aceste “CRE”. Ele dureaza de la o saptamana la doua luni de zile. Copiii au program de la 8.30 la 17.00 si in functie de organizator, pot costa intre 50 si 120 de euro pe saptamana. Elisa facea tenis dimineata, apoi diverse jocuri pentru copii, iar după pranz mergea intr-un parc acvatic de distractii cu piscine si topogane. Plateam 60 de euro pe saptamana.
O institutie pe care Romania nu cred ca o va avea vreodata este Oratorio: un spatiu condus de biserica catolica cu ajutorul voluntarilor din sat creat pentru a-i aduce pe tineri impreuna si pentru socializare. Din clasa I copii sunt invitati dupa ore sa se adune in acest loc unde gasesti un parc, un teren de fotbal, un teren de baschet si sali de joaca in interior. E o alternativa a iesitului in fata scarii. Amintirile cele mai frumoase ale sotului meu din copilarie s-au petrecut in acest spatiu.
Despre o scoala fara teme: In Italia, scoala elementara are 5 ani, apoi urmează cea medie de 3 ani si apoi alegi liceu sau profesionala. Elisa e in clasa a doua, pleaca de dimineata de la 8.15 si se intoarce la 16.15 . Vine acasa obosita pentru ca are multe ore, dar e fericita, ii place dialogul cu invatatorii. Fiecare clasa are diferite jocuri cumparate sau daruite de parinti cu care copiii se joaca dupa pranz daca e vreme urata si nu au iesit la aer liber. S-a creat de multi ani un comitet al parintilor unde la inceputul anului dai o contributie de 30 de euro, bani cu care elevii fac activitati sportive. Pana anul trecut faceau inot, dar cum mai toti copii merg la inot inainte de a merge la scoala anul acesta au propus yoga.
Nu prea au teme in cursul saptamanii, ceea ce imi place la nebunie, nu sunt de acord cu temele acasa pentru deja au un program lung la scoala.
Copiii sunt condusi la scoala de voluntari: NU iti poti trimite copilul la scoala singur pana ce nu ajunge in primul an de medie. La inceputul anului scolar ai de platit o asigurare de 7 euro anual in caz ca se accidenteaza sau accidenteaza pe careva. Scoala iti ofera doua tipuri de transport: cu autobuzul sau “piedi bus”- copiii merg pe jos impreuna cu o serie de voluntari. Voluntariatul in Italia de cele mai multe ori este facut de pensionari. E mare diferenta intre pensionarii Romaniei si ai Italiei. Aici fac voluntariat din placere si le place sa se simta utili.
Ajutor pentru copiii cu dificultati de adaptare si invatare: Copiilor care la gradinita sau la școală au dificultati de invatare li se desemneaza un “maestro di sostegno”, o persoana care sta tot timpul cu ei și îi ajuta sa se integreze cu ceilalți copii. Ca sa ai maestro di sostegno treci printr-o serie de vizite la psiholog și la diferiți specialiști care dau un diagnostic specific.
Despre libertate: Sotul meu m-a invatat sa fiu mai deschisa, sa ii ofer libertate fiicei mele si in acelasi timp si reguli, pentru ca sensul meu de libertate nu era acelasi ca al lui. El a fost multi ani antrenor de fotbal si a antrenat multe echipe de copii cu varste intre 6 si 15 ani. Are experienta, rabdare si vocabularul celor mici incorporat.
De bine despre Italia: In Italia imi place curatenia. Fiecare are grija de partea lui de trotuar sa fie curat. Si ceea ce m-a fascinat e sa vad atata lume pe bicicleta, doamne imbracate de multe ori elegant pe bicicleta, mi s-a parut extraordinar.
Romania mi-a oferit doar o copilarie si o adolescenta frumoase, atunci cand nu aveam griji. Însă totul s-a oprit apoi. Nu intenționez sa ma intorc. Italia e frumoasa si are tot ce trebuie pentru copilul meu.
Pe aceeași temă puteți citi și:
Părinte în Anglia: Despre o școală fără note, cultul femeii puternice și viața după Brexit
Părinte în America: Despre o naștere de 15.000 de dolari, viața în aer liber și visul american
Părinte în Germania! Despre naștere, permisul de stilou și un program de somn pentru părinți
Vrem să continuăm seria “Părinte în altă țară” și căutăm noi părinți care să ne împărtășească poveștile lor interesante de pe alte meleaguri. Dacă vreți să participați la aceste proiect sau cunoașteți pe cineva care ar vrea sa participe vă rugăm sa ne dați de veste la jurnaldeparinte@gmail.com.
De asemenea, dacă îți plac articolele din Jurnalul de părinte te invit să te abonezi la newsletter pentru a primi în fiecare vineri un mail cu informații utile pentru părinți.
2 comments
Si noi locuim in Bergamo, Zanica si avem o fetita de 8 luni. Eu stau cu ea acasa, e foarte atasata de mine…vom vedea la gradinita cum va fi. 🙂