Să fii părinte e ca și cum ai trăi într-un parc de distracții. E multă gălăgie acolo, abia putem să ne auzim gândurile, iar fiecare zi este un carusel de emoții și întâmplări în care ne învârtim până sfârșim seara amețiți și epuizați. Momente în care nu vrem să ne mai lăsăm copiii minunați din brațe se împletesc cu clipe în care tot ce ne dorim este să fugim de ei sau să ne ascundem în debara cu o cafea și să stăm pur și simplu acolo pentru 5 minute. (Sfat rapid: poți face asta inițiind un joc de v-ați ascunselea. Căută o ascunzătoare bună în care încape o cană de cafea și stabilește împreună cu copilul un cuvânt-cod pe care poate să îl folosească atunci când nu mai vrea să te caute și trebuie să ieși din ascunzătoare 🙂 ).
Acest articol este pentru momentele acelea în care vă vine să faceți o criză de furie mai ceva ca un toddler. Știți voi, când copilul a vărsat punga de orez (mălai,făină, etc) pe podea, la 10 secunde după ce ai terminat de dat cu aspiratorul sau când cea mică aruncă tot castronul cu mâncare pe jos fără să ia măcar o gură, asta după ce ai petrecut o oră în picioare în bucătărie ca să îi pregătești masa, sau când piticul s-a trezit chiar când tu ești în mijlocul unei întâlniri fierbinți (și foarte rară) cu soțul în sufragerie ori când ziua începe la 5 dimineața cu un copil plin de energie și solicitări. Momente din astea…
Ei bine, pentru toate aceste situații și multe alte provocări la care ne supun cei mici există o soluție. Secretul acesta nu îmi aparține, ci a fost preluat de la cei mai fericiți oameni de pe planetă. Deci nu de la specialiștii britanici și cercetători din laboratoare, ci de la cei care practică fericirea zi de zi. Ei bine, danezii (că despre ei este vorba) folosesc tehnica reîncadrării (aka reframing) pentru a pune clipele mai dificile într-o lumină nouă și mai frumoasă.
Cum funcționează?
- Dacă cel mic a vărsat punga de orez pe jos dă-i o mătură și un făraș și transformă criza asta într-o oportunitate de a învăța copilul ceva nou (sau de a exersa și îmbunătăți o abilitate învățată). Și partea cea mai bună: cât timp el mătură ai și tu 5-10 minute pentru tine. E adevărat că asta nu te va scăpa pe tine de treabă mai târziu, dar măcar ai câștigat o mică pauză. Deci a win-win situation: cel mic își dezvoltă motricitatea grosieră și învață despre consecințele faptelor sale, iar tu ai un pic de timp pentru tine.
- Dacă minunatul tău copil a aruncat mâncarea pe jos fără să o guste măcar apreciază-i determinarea, faptul că știe ce vrea și ce nu vrea, uita-te la fățuca lui minunată, la zâmbetul lui ghiduș, și apoi pune-l să curețe de pe jos (și câștigă o pauză pentru tine) și nu uita că niciun copil nu a murit de foame cu mâncarea în față sau la dispoziție.
- Dacă rodul pasiunii voastre v-a întrerupt noile momente de pasiune gândiți-vă că această întrerupere vă dă ocazia să o luați de la capăt în doar 5-10 minute (sau cât îi ia copilului să readoarmă). Și ce poate fi mai plăcut de luat de la capăt decât o partidă de sex? (poate un pui de somn, dar despre asta vorbim cu altă ocazie) Sau gândiți-vă că e ca și cum ați avea două partide în aceeași seară. Hehehe! Ca în tinerețe… 🙂
- Dacă cel mic a făcut o criză de furie și se tăvălește pe jos la casă la Mega, respiră și gândește-te că fiecare episod din acesta îl învață de fapt să își gestioneze mai bine povara emoțională în viitor. Reamintește-ți că în acel moment creierul lui imatur este cel care îl sabotează și aplică sfaturile din acest articol.
Și mai e ceva care funcționează foarte bine în cazul meu. Atunci când mi-e greu, când mă simt obosită sau tristă, îmi pun pe pauză toate gândurile și mă concentrez doar pe copiii mei. Adică le observ conștient fețele perfecte, zâmbetele minunate, mânuțele grăsune și mă scald efectiv în acea clipă cu ei lângă mine. Trăiesc clipa intens pentru că știu că peste câțiva ani mi se va strânge inima de dorul lor în ipostazele acestea, la vârste mici.
Iar dacă e un moment din acela în care nu poți să vezi nicio parte bună și nimic nu funcționează reîncadrează-l în aceste cuvinte: Peste 5 ani va mai conta? Imaginează-ți viața ta cu copilul tău peste 5 ani. Poate sunteți la o cafenea într-o dimineața frumoasă de weekend, tu cu o cafea în față, iar fetița ta cu un babyccino, povestind lucruri frumoase, ea confesându-se cu încredere despre temerile ei. Sau poate sunteți la un film împreună și râdeți în hohote. Sau poate alergați după valuri ținându-vă de mână pe malul oceanului și țipați și râdeți de nu mai puteți. Construiește-ți în minte un loc frumos în care ești doar tu cu copilul tău și mergi acolo atunci când îți este greu. Iar timpul va trece și vei ajunge în acel loc adevărat mai repede decât crezi.
Photo by Anthony Garand on Unsplash