Anul 2017 a fost unul absolut minunat. Am petrecut mult timp în familie, am fost în câteva vacanțe minunate, și mai ales am aflat că vom deveni o familie de 4. Și cum viața e plină de coincidențe am aflat că sunt însărcinată chiar în ziua în care am publicat acest articol. Sabina va avea un frățior, iar dacă totul merge bine îl vom cunoaște cu toții la mijlocul lunii aprilie. Sora mai mare a primit vestea foarte bine, însă are și momente în care îi este teamă de ce urmează, de pierderea rolului de copil unic. Dar despre asta o să scriu într-un alt articol.
Astăzi scriu despre partea organizatorică. Mai exact despre lista lucrurilor esențiale de care o să am nevoie în primele luni cu bebe acasă. Iar dacă la prima sarcină am umplut casa cu produse, dintre care pe multe nu le-am folosit, acum sunt mai înțeleaptă. Nu mă mai păcălește nicio reclamă și nicio imagine cu bebeluși pufoși să cheltuiesc 2 salarii pe lucruri inutile. Știu exact ce îmi trebuie și am făcut și o listă în acest sens ca să nu mă pierd pe drum. Din experiența avută cu Sabina, acestea sunt lucrurile de care știu sigur că voi avea nevoie odată cu venirea pe lume a frățiorului ei:
Pentru îngrijirea bebelușului:
- scutece
- șervețele umede
- cremă pentru funduleț (Bepanthen)
- prosoape mici (am folosit de la Ikea cu Sabina și vom reveni la ele)
- 4 -5 bucăți finet
- saltea pentru schimbat (cu Sabina am folosit una care avea baza din lemn/placaj tare și stătea foarte bine pe pătuț. Când Sabina a crescut mai mare am transformat-o în tobogan și între timp s-a stricat. Vom folosi același model și cu frățiorul ei.)
- păturici absorbante (de protecție) pentru salteaua de înfășat (se găsesc în supermarket la zona cu scutece)
- cădiță
- termometru pentru apă
- gel de duș pentru băiță (cu Sabina am folosit Bioderma)
- 2 prosoape mari de bumbac cu glugă
- ulei de migdale dulci pentru masajul de după baie
- comprese sterile
- ser fiziologic
- Betadină
- Baneocin pudră
- foarfece de unghii cu vârf rotund.
Pentru somn:
- pătuț
- saltea pătuț
- protecție pătuț (pentru Sabina am avut de la Ikea și cel mai probabil tot de acolo o voi cumpăra și acum)
- 2 cearșafuri cu elastic pentru saltea (Ikea)
- protecție impermeabilă pentru saltea (se pune între cearșaf și saltea și este foarte utilă)
- o păturică.
De îmbrăcat:
- 5-6 salopete pentru somn.
- haine pentru exterior – 1-2 salopete mai grosuțe, 2 perechi de pantaloni, un pulover cu nasturi (cum o să nasc în aprilie nu voi cumpăra foarte multe haine de exterior groase)
- 10 body-uri subțiti cu capse în față
- 3-4 perechi de șosete
- 5-6 perechi de pantaloni subțiri.
Pentru transport:
- scoică pentru mașină
- wrap elastic
- cărucior (noi am folosit 3 în 1 care include și scoica)
Pentru mamă:
- centură post-natală
- absorbante de noapte
- 2-4 sutiene pentru alăptat
- cămăși de noapte/bluze pentru alăptat
- pompă de sân (intenționez să alăptez exclusiv la sân, dar e posibil să am nevoie de pompă ocazional. Voi cumpăra una manuală pentru că este mai ieftină, însă recomand celor care intenționează să o folosească mai des să investească într-o pompă electrică)
- absorbante pentru sâni
- cremă cu lanolină pentru tratarea ragadelor.
În cazul în care intenționați să folosiți biberoane cumpărați-le dinainte și adăugați și un sterilizator pe lista de cumpărături. Cu Sabina am mers pe un mix de lapte de sân cu lapte praf în completare (când era cazul). Prin urmare am folosit destul de mult biberoanele și sterilizatorul. Nu le-am mai trecut în lista de mai sus pentru că sper din tot sufletul să nu mai am nevoie de ele și să pot alăpta exclusiv la sân.
Nu am trecut în listă cântarul pentru bebeluși pentru că nu am folosit cu Sabina și mi se pare foarte scump. Dacă bebelușul mănâncă bine și faceți vizite periodice la pediatru nu aveți nevoie de cântar, în opinia mea.
La hăinuțe am pus strictul necesar. Pe parcurs veți mai primi de la prieteni și familie, iar în funcție de cât de des regurgitează cel mic și cât de mult crește îi veți reînnoi garderoba.
Spor la cumpărături, naștere ușoară și un bebeluș sănătos și minunat să aveți!