Să îmi iubesc copiii e ușor. E natural, un automatism emoțional care nu necesită niciun efort. Să îmi cresc copiii însă, nu e la fel de ușor, și deloc natural, cel puțin nu pentru mine. Da, sunt multe reguli de bun simț care îmi vin natural: să nu țip la copil, să nu îl lovesc sau jignesc. Dar sunt foarte multe alte reguli și proceduri pentru care a trebuit să mă documentez temeinic.
De exemplu, nu am știut că la copii cortexul prefrontal nu este suficient dezvoltat și atunci ei nu au capacitatea de a gestiona emoțiile puternice. Prin urmare, ei nu fac tantrumuri și se trântesc pe jos pentru că sunt prea răsfățați sau pentru a ne manipula, ci pentru că efectiv trec printr-un moment foarte stresant căruia nu îi fac față. Și nu am știut nici că după o zi grea la grădi, ei își descarcă toată încărcătura emoțională de peste zi asupra părinților pentru că noi suntem cei alături de care se simt în siguranță. Nu am știut lucrurile astea, până nu am citit despre ele. Și pentru că am aflat despre cauzele crizelor de furie am învățat și cum să le gestionez mai bine și mai ales cum să îmi ajut copilul să treacă mai ușor peste ele și să învețe despre emoțiile lui.
Sunt sigură că toată documentarea mea pe tema creșterii copilului m-a făcut un părinte mai bun. Fiecare vârstă este o etapă de dezvoltare care vine la pachet cu anumite comportamente și atitudini noi. Dacă știm la ce să ne așteptăm, ce e normal și ce nu, când trebuie să intervenim și când trebuie să lăsăm natura să își facă treaba, totul devine mai ușor și pentru părinți și pentru copii.
Acum, de când a apărut Nicolas în familia noastră, am foarte puțin timp pentru citit. Așa că mă documentez altfel – ascultând podcasturi. Seara, după ce îl adorm pe Nicolas, îmi pun căștile, apăs play și învăț. (Pentru a le asculta folosesc aplicatia gratuită Overcast. Odată instalată am căutat în câmpul de Search podcastul pe care îl voiam și am dat subscribe.)
Și după ce am făcut această introducere lungă, să trecem la subiect. Adică, la cele mai utile podcasturi pentru părinți pe care le-am descoperit până acum. Iată lista mea scurtă:
1. Parental as anything with Maggie Dent este un podcast australian de aprox. 30 minute care mie îmi place mult. În fiecare emisiune, gazda împreună cu un specialist întorc pe toate fețele o temă ce ține de educația și creșterea copiilor. Ultimul episod ascultat de mine se numește How to raise girls și dezbate, printre altele, subiecte precum creșterea anxietății în rândul fetelor în pre-adolescență și adolescență, rolul important pe care îl joacă tații și modelele feminine puternice și cum social media și internetul a schimbat modul în care relaționează fetele și se leagă prietenii. Toate episoadele sunt interesante și utile. O să mai menționez doar câteva: How to raise boys, Homework — how to manage the load, How to raise a resilient child sau Cyberbullying — what you need to know before you give your child a smartphone.
2. Janet Lansbury – Unruffled. Am mai pomenit-o pe Janet Lansbury aici pe blog pentru că este o autoritate în domeniul creșterii și educarii copiilor cu blândețe, răbdare și empatie. Sunt mulți ani de când îi urmăresc blogul, îi citesc articolele și cărțile, iar de ceva timp am început să o și ascult. Podcastul ei are episoade scurte și toate pornesc de la problem reale pe care le au părinții și care îi scriu lui Janet în căutarea unor soluții. De exemplu, o să găsiți episoade despre cum să reacționăm la comportamentul exploziv și uneori agresiv al celor mici, despre cum să îi ajutăm să își învingă frica de a merge la școală, despre cum să îi lăudăm pe copii în așa fel încât să îi ajutăm cu adevărat și multe alte teme foarte reale și tuile pentru părinți. Ce mai îmi place mie la Janet este că nu judecă niciodată părinții pentru greșelile pe care le fac. Din contra e foarte empatică și oferă sfaturi practice.
3. Mame. Mă gândesc să fac un podcast despre mame, cu mame reale de foarte mult timp. Dar nu am avut niciodată timp sau fonduri. De fapt, dacă e să fiu sinceră cu mine, nu am avut niciodată suficientă dorință sau ambiție pentru a găsi timp și fonduri pentru a face un astfel de podcast. Din fericire însă, o echipă de jurnaliști minunați de la Decât o revistă au avut aceeași idee, dar și fonduri, aparatură și mai ales două mame minunate (Ana Maria Ciobanu și Oana Sandu) pentru a realiza un podcast cu mame reale, minunate, sincere, imperfecte și calde, dar și cu tați mișto și specialiști cu idei și lecții frumoase. Pentru mine, Mame e ca un ceai cald într-o dimineață friguroasă de toamnă sau ca o plapumă pufoasă pe care o așezi peste tine după o zi obositoare, când toată casa s-a liniștit. (P.S. Episodul meu preferat este cel în care a fost invitată Domnica Petrovai.)
Acestea sunt podcasturile mele preferate de parenting. Dacă aveți și voi descoperiri frumoase la acest capitol please share.
Photo by Alireza Attari on Unsplash