Copiii noștri reprezintă simbolul iubirii supreme. Ei sunt ceea ce iubim cel mai mult în această lume și le dorim tot binele posibil. Asta înseamnă sănătate și imediat pe lista dorințelor noastre este și fericirea. Dar ce putem face ca părinți pentru a ne asigura că puii noștri sunt fericiți și mai ales că vor rămâne așa toată viața? Care sunt instrumentele de navigare prin această viață care garantează fericirea și pe care noi părinții le putem oferi copiilor noștri? Cred că cel mai bine ar fi să aflăm de la experți, adică de la cei mai fericiți oameni din lume. Conform Organizației Mondiale pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, cei mai fericiți oameni din lume trăiesc în Danemarca. Danezii se clasează pe primul loc în acest top de aproape 40 de ani. Ok, deci care e secretul lor?
Potrivit scriitoarei Jessica Alexander și a psihoterapeutei Iben Sandahl, autoarele cărții “The Danish Way of Parenting: A Guide To Raising The Happiest Kids in the World”, părinții danezi se ghidează după șase principii în creșterea și educarea copiilor lor:
1. Joaca este o prioritate
Danezii nu aglomerează programul copiilor. În accepțiunea lor, joaca este o prioritate pentru copii până ajung la liceu. Cercetările în domeniu arată că jocul liber, nestructurat, îi învață pe copii să fie mai puțin stresați, mai optimiști și mai rezilienți. Prin joc, copiii învață și își exersează abilitățile sociale, învață despre prietenie, despre acceptare, respingere și negociere. Atunci când sunt lăsați să se joace așa cum doresc și simt ei, copiii se simt mai puternici, mai încrezători în forțele proprii și automat devin mai autonomi.
Pentru danezi, a te juca este echivalent cu a învăța așa că toate programele școlare sunt construite în jurul acestui concept.
2. Viața este prezentată așa cum e, cu bune și cu rele
Părinții danezi nu îi scutesc pe copii de aspectele urâte ale vieții. Prin urmare, pe rafturile cu cărți ale copiilor danezi nu veți găsi doar povești cu final fericit. Din contră, copiii danezi cresc ascultând povești precum Fetița cu chibrituri, în care o fetiță săracă și orfană moare de frig după ce a colindat orașul desculță pe timp de iarnă încercând să vândă mai multe cutii de chibrituri. A, și să nu uităm că povestea originală a Micii Sirene, scrisă tot de Hans Christian Andersen este un pic cam macabră: mica sirenă acceptă să își piardă vocea și limba și să trăiască pentru totdeauna cu senzația că merge pe cuțite ascuțite, și tot acest chin pentru a deveni om și a fi alături de un bărbat care în final o părăsește. Ei bine, aflați că aceasta este versiunea pe care părinții danezi o citesc copiilor lor.
Motivul pentru care părinții le citesc astfel de povești este pentru că acestea le oferă ocazia de a vorbi și de a învăța despre o multitudine de emoții, despre empatie, apreciere și ce să facă cu toate aceste emoții.
Și tot la capitolul autenticitate, părinții danezi sunt cumpătați și când vine vorba de laude. Nu aruncă cu “bravo” la fiecare lucru făcut de cei mici ci preferă un feedback onest și încurajator care pune accentul pe efortul depus, pe procesul în sine și mai puțin pe rezultatul final.
3. Reîncadrarea experiențelor: vezi partea plină a paharului
Danezii sunt foarte optimiști și în orice situație aleg să privească partea bună a paharului. Iar acest mod de a privi lucrurile și viața este transmis și copiilor. “Dacă întrebi un danez despre vreme atunci când afară este frig, plouă și totul e gri, el îți va răspunde <Nu există vreme rea, doar îmbrăcăminte neadecvată!> sau <Mă bucur că putem sta comod la caldură în această seară>. Dacă îi spui <Ce păcat că e ultima zi de vacanță>, el îți va răspunde <Da, dar este prima zi din restul vieții tale>. Dacă încerci să le atragi atenția asupra unui lucru negativ indiferent de subiect vei fi surprins de capacitatea lor de reinterpretare. Danezii sunt ceea ce psihologii numesc ‘optimiști realiști’. Ei nu neagă informațiile negative. De fapt ei tind să fie brutal de realiști în ceea ce privește viața, dar în același timp au un dar de a găsi acele unghiuri ale realității care nu sunt atât de întunecate, de supărătoare sau negative”, spune co-autoarea Jessica Alexander pentru The Mothermag.
4. Empatia și capacitatea de a înțelege sentimentele și emoțiile celorlalți este o abilitate care se învață în școală
În Danemarca sunt programe dezvoltate la nivel național pentru a-i învăța pe copii să fie empatici și inteligenți emoțional. Empatia este capacitatea de a te identifica emoțional cu o altă persoană sau de a te pune în pielea ei. Studiile din domeniul neurologiei spun că există o legătură strânsă între empatie și fericire, pentru că o persoană empatică cooperează mai bine cu ceilalți și are o viața socială mai bogată și mai semnificativă și implicit mai fericită. Am scris despre metodele prin care îi învățăm pe copii să fie empatici aici.
5. Parenting cu respect, fără ultimatumuri
Danezii își cresc copiii cu respect, iar comunicarea este principalul lor instrument. “Pentru danezi, copiii sunt persoane egale cu ei care au nevoie de îndrumare, și nu persoane neajutorate care au nevoie de control și disciplină. Copiii sunt ascultați, indiferent de vârstă. Tot timpul părinții le oferă explicații, chiar și celor care încă nu au învățat să vorbească. Iar asta are un impact puternic asupra sinelui copilului. Asta nu înseamnă că danezii sunt slabi sau permisivi cu copiii lor. Și ei stabilesc reguli și indicații clare pe care copiii trebuie să le respecte. Sunt foarte atenți la întrebările și îndoielile copiilor privind regulile stabilite. Atunci când copiii nu vor sau nu respectă anumite reguli, nu le oferă ultimatumuri, ci încearcă să îi ajute să înțeleagă de ce ar trebui să respecte regulile respective. Adevărul este că cei mici înțeleg foarte multe lucruri. Doar lipsa noastră de răbdare, unele preconcepții și faptul că nu conștientizăm cât de ineficient este un stil de parenting bazat pe frică, ne determină să apelăm la ultimatumuri”, susține co-autoarea Jessica Alexander.
De asemenea, danezii sunt vehemenți împotriva violenței. De fapt, încă din 1984 violența împotriva copiilor (spanking cum zic americanii) a fost declarată ilegală.
Este important să fim empatici cu copiii noștri, să încercăm să înțelegem emoțiile din spatele comportamentului (îi este foame? este obosit? este supărat?, etc) și să reacționăm cu respect pentru nevoile lor.
6. Timp de calitate petrecut împreună
Danezii au o expresie “At hygge sig” sau mai simplu “hygge” care înseamnă a sta confortabil (a petrece timp) împreună. Expresia se referă de fapt la obiceiul danezilor de a petrece timp de calitate împreună, ca familie, de a crea o “zonă de siguranță” în care tot ce e negativ este lăsat la ușă. Fie că se joacă, mănâncă, cântă sau beau ceai, “hygge” este un moment special în care danezii se concentrează pe “noi” în loc de “eu”.
“Toate cercetările științifice arată că timpul de calitate petrecut cu familia și prietenii aduce mai multă fericire decât orice altceva, inclusiv banii. Și cu toate acestea întâlnirile noastre (n.r. ale americanilor) sunt pline de drame, lamentări, dezamăgiri. Ei bine, Hygge este un mod de a crea, de a delimita o zonă sigură, fără negativitate, unde te conectezi cu persoanele pe care le iubești și te concentrezi pe grup și pe momentul respectiv și toată lumea se comportă ca și cum ar face parte din aceeași echipă”, explică Jessica Alexander.
Surse folosite: