Literatura pentru copii înregistrează o lipsă acută de personaje feminine puternice și curajoase. Editurile scot pe bandă rulantă cărți cu Albă ca Zăpada, Cenușăreasa, Mica Sirenă (varianta cu happy-end) și toată compania de prințese Disney. Cărți de povești, de colorat, cărți-puzzle, din paginile cărora zâmbesc personaje feminine cu chipuri și corpuri perfecte și imposibil de replicat în viața reală. Este prima oglindă falsă care este așezată în fața fetițelor. Și asta nu e tot! Majoritatea prințeselor și fetelor din aceste povești sunt prezentate în general ca niște fete firave, delicate, oropsite (la un moment dat în poveste) și care își acceptă soarta așa cum e ea până când un prinț le salvează și le oferă fericirea și viață perfectă. Nu e de mirare astfel că am încercat să o țin pe Sabina cât mai departe de astfel de povești și prințese. Dar planurile nu ies întotdeauna așa cum ne dorim. Au intervenit grădinița, petrecerile pentru copii cu prințese și uite așa Sabina a aflat despre Cenușăreasa, Alba-ca-Zăpada și toată compania de prințese Disney. Și încet-încet a început să le placă, ba mai mult să își dorească să fie prințesă.
Apoi în una din serile trecute a început să facă planuri pentru ziua ei (din octombrie!!!).
Sabina: Vreau să vină Cenușăreasa la petrecerea mea!
Eu: De ce ai ales-o pe Cenușăreasa?
Sabina: Așa am vrut eu.
Eu: Dar de ce tocmai Cenușăreasa. De ce nu Spiderman, de exemplu?
Sabina: Spiderman e pentru băieți,
Eu: Nu există personaje sau povești pentru băieți și pentru fete, așa cum nu există nici culori pentru fete și culori pentru băieți. Poveștile și personajele din povești sunt pentru toți copiii. De exemplu, eu sunt fată, dar îmi place mai mult Spiderman decât de Cenușăreasa.
Sabina (cu ochii mari): De ce?
– Păi Spiderman e curajos, face multe fapte bune și ajută oamenii. Cenușăreasa își acceptă viața așa cum e, stă toată ziua în casă, face curățenie și spală pentru mama și surorile vitrege care se poartă atât de urât cu ea în loc să încerce să schimbe ceva. Dacă e așa de nefericită acolo ar trebui să facă ceva în privința asta, nu crezi? Nu mi se pare prea curajoasă!
Sabina: Și Cenușăreasa face fapte bune. Uite, erau odată doi șoricei în casă pe care pisica surorilor vitrege voia să îi mănânce, dar Cenușăreasa i-a salvat și au devenit prietenii ei și a avut grijă de ei. Și ea face fapte bune.
Eu: Ai dreptate, asta a fost o faptă bună. Însă ar trebui să fie mai curajoasă. Este atât de tristă în casa aceea, în care surorile vitrege și mama vitregă se poartă îngrozitor cu ea. Dacă e atât de nefericită acolo de ce nu încearcă să schimbe ceva? Doar ea ar putea să facă ceva în privința asta, însă nu are suficient curaj să o facă. Abia când îl întâlnește pe prinț reușește să scape din casa aceea. Dar ar fi putut să se salveze singură! Nu avea nevoie de prinț! Uite, asta nu îmi place mie la ea.
Sabina: Da, așa e, ar trebui să plece. Să îl ia pe tatăl ei și să caute altă mamă și alte surori care să o iubească și să se poartă frumos cu ea, cu care să fie prietenă.
Eu: Dar, ar putea să facă asta.
A doua zi mi-a spus că vrea să vină la petrecerea ei Cenușăreasa și Spiderman.
Intenția mea nu a fost aceea de a-i impune preferințele mele, ci mai degrabă aceea de a o încuraja să își pună întrebări asupra poveștilor și personajelor care le însuflețesc. Nu o voi putea ține departe întotdeauna de poveștile nepotrivite pentru ea, însă o pot învăța să le privească altfel, cu ochi critic. Să nu le ia de-a gata, așa cum i se servesc. Să încerce să vadă personajele (prezentate drept perfecte), așa cum sunt, cu calități, dar și cu defecte. Și să învețe că e ok să fie în dezacord cu autorul poveștii, să nu îi placă o anumită “eroină”.
Din fericire, am găsit și la noi câteva cărți care au drept personaje principale fetițe curajoase și puternice. Prima dintre ele, “Madlen” de Ludwig Bemelmans, este despre o fetiță care crește la un orfelinat din Paris alături de alte 11 fetițe. Madlen nu se teme de nimic: nici de șoricei, nici de tigri și nici măcar de doctori sau de spital. De fapt, atunci când trebuie să facă o operație de apendicită, Madeline tratează întreaga experiență ca pe o aventură.
A doua carte are drept personaj principal o prințesă. “Prințesa Klara în căutarea fericirii”, de Ulf Stark și Silke Leffler este o altfel de carte despre prințese. Klara își iubește foarte mult tatăl, însă când acesta își pierdea fericirea, mica prințesă pleacă singură în căutarea ei. Pe drum întâlnește o mulțime de personaje, unele chiar periculoase, însă nu se sperie de ele, ba chiar încearcă să le ajute și să se împrietenească cu ele. Are vorbe bune și despre vrăjitoarea care încercase să o transforme în stană de piatră. Klara întoarce însă vraja împotriva vrăjitoarei și o transformă pe aceasta din urmă în statuie. Apoi spune:
“- Îmi cam pare rău pentru ea!
– De ce? întreabă Krulig. Era tare răutăcioasă!
– Nimeni nu e pur și simplu răutăcios. Fiecare om are o parte bună care încearcă să iasă la suprafață!”, spune Klara.
Alte replici ale Klarei care mi-au plăcut:
“Când cauți fericire trebuie să fii curajos!”
“Fericirea cuiva nu e neapărat fericirea tuturor”.
Voi ce povești cu personaje feminine puternice și curajoase ați citit și ne recomandați?
4 comments
Mie mi s- a parut amuzanta ” Vrajitoare mari Si mici Si vrajitoare pisici”. Si din colectia Disney, doar Merida. Cred ca sunt multe frumoase Si intelepte, important e sa nu ne lasam manipulati de retetele lor.
Multumesc pentru recomandare. In urma cu ceva timp am descoperit un site frumos (amightygirl.com) care prezinta o colectie de carti, filme si jucarii pentru “fete inteligente, curajoase si cu stima de sine”. Din pacate, foarte putine dintre cartile recomandate sunt traduse in romana. La categoria filme am vazut ca era recomandata si Merida (sau Brave). O vom cauta si noi. Multumesc!
Există şi în limba română foarte multe cărţi cu personaje feminine puternice, doar că, fetiţa ta fiind mai mică, nu ai ajuns încă la ele. Puternic poate însemna orice, nu numai puternic fizic sau persoană care trece prin multe greutăţi. Eu zic s-o laşi în pace deocamdată, e la vârsta prinţeselor şi oricât o vei îndemna în altă direcţie, ea tot pasionată de prinţese va rămâne, doar pentru că asta e vârsta. În plus e şi chestie de marketing, nu e ca şi cum poate veni la ziua ei Anna Frank sau Malala. Prezintă-i şi alternative dar nu demoniza prinţesele Disney, au şi ele farmecul lor o perioadă. Şi e o perioadă care o să treacă repede, o să vezi.
Ai dreptate. Nu am reusit sa ii scot printesele din cap. Am cumparat noi carti cu povesti si personaje frumoase (fara printese), le citim des, ii plac mult, dar tot pe Cenusareasa o vrea la ziua ei. Asa ca m-am supus dorintelor ei, iar peste doua saptamani se va intalni cu Cenusareasa :). Probabil ca e o etapa, asa ca momentan o las sa se bucure de pasiunea ei 🙂 Multumesc pentru sfat!