Pe 16 aprilie, Nicolas a împlinit un an. Nu știu când a zburat timpul, dar va mărturisesc sincer că a fost cel mai frumos an din viața mea. Faptul ca Nicolas a dormit bine, ca l-am alăptat și l-am purtat peste tot în marsupiu a făcut ca acest an să fie mult mai ușor decât mă așteptam. De acum însă, lucrurile se mai complică. Nu mai e așa ușor să îl port peste tot la cele aproape 10 kilograme ale lui și nici el nu mai este dispus să stea într-un loc prea mult timp. Umblă mult, e curios și fooooarte încăpățânat. 🙂 Prin urmare se anunță un nou an foarte activ și interesant.
Revenind la ziua lui, mulți prieteni m-au întrebat ce cadou să îi aducă lui Nicolas de ziua lui. Am stat și m-am gândit la ce jucării și activități ar fi potrivite pentru vârsta lui și am întocmit o listă din care să aleagă fiecare. Uitându-mă apoi pe listă am realizat că propunerile mele sunt valabile pentru orice copil de peste un an și de aceea am decis să o public aici. Am strâns pe listă jucării și jocuri care stimulează motricitatea, gândirea, coordonarea ochi-mână și în plus mai sunt și distractive. 1. Jucăria pop-up Iepuraș stimulează coordonarea ochi-mână și concentrarea.
2. Circuitul de mașinuțe este o jucărie care îi învață pe cei mici despre relația cauza-efect. Am văzut multe jucării de acest gen cu mașinuțe sau bile la magazinele online cu produse pentru copii, deci aveți de unde alege.
3. Banc de lucru și xilofon – dezvoltă coordonarea ochi-mână, motricitatea și creativitatea
4. Rățușca de împins este o jucărie potrivită pentru copiii care au început să meargă fără susținere pentru că îi ajută să își dezvolte dexteritatea și motricitatea grosieră.
5. Curcubeul cu 6 piese de la Grimms este o jucărie foarte versatilă din pedagogia Waldorf. Poate fi folosită pentru stivuit, pentru construit, pentru învățarea culorilor și noțiunii de dimensiune și câte și mai câte. Cu cât cresc cu atât copiii găsesc noi moduri de a-l folosi. Mie îmi place și curcubeul cu 12 piese, dar este prea costisitor pentru bugetul nostru actual.
6. Playsilk este tot un element din pedagogia Waldorf care îi încurajează pe copii să își dezvolte imaginația. Cei mai mici le pot folosi pentru a juca cucu-bau (lui Nicolas îi place mult să se ascundă punându-și haine și prosoape pe cap), dar și pentru a se deghiza sau pentru a crea lumi noi. Eu am găsit-o inițial la magazinul online Oakadu (unde aveau multe modele), dar în timp ce scriu acest articol, magazinul nu mai poate fi accesat. Căutând pe net am mai descoperit-o și aici. Dacă cunoașteți o croitoreasă bănuiesc că se poate face ușor o asemenea eșarfa din mătase.
7. Puzzle-ul cu cercuri îi învață pe copii despre mărimi și în plus le dezvoltă dexteritatea, gândirea și coordonarea ochi-mână.
8. Cu puzzle-ul cu forme geometrice cei mici descoperă culorile și formele geometrice și în plus își dezvoltă și motricitatea fină, gândirea și coordonarea ochi-mână.
9. Sortatorul de forme geometrice este o altă jucărie care îi ajută pe cei mici să își dezvolte motricitatea, atenția și concentrarea.
10. Piramida din lemn este potrivită pentru primele încercări de stivuire ale celor mici stimulând dezvoltarea motricității și coordonarea mișcărilor ochi-mână.
Acestea au fost alegerile mele. Dacă aveți și voi propuneri interesante mi-ar plăcea să le împărtășiți cu mine. 🙂
Precizare: Acest articol nu este unul publicitar. Nu am fost recompensată în niciun fel pentru a face aceste recomandări. Magazinele online către care fac trimitere au fost descoperite de mine în timp ce căutăm produsele respective.
Photo by freestocks.org on Unsplash