Jurnal de Parinte
  • Acasă
  • Copii
  • Părinți
  • Confesiuni
  • Activități
  • Conversații
  • Sfatul specialistului
  • Despre noi

Jurnal de Parinte

  • Acasă
  • Copii
  • Părinți
  • Confesiuni
  • Activități
  • Conversații
  • Sfatul specialistului
  • Despre noi
CopiiPărinți

Când avem prea multă grijă de copiii noștri ei nu mai pot să crească

written by Nicoleta July 1, 2016
loc de joaca

Am fost ieri la locul de joacă din fața blocului. E micuț și împrejmuit cu un gard înalt, are covor anti-traumă pe jos și două tobogane, leagăne, o mașină de pompieri, câteva balansoare și o bancă rotundă care se învârte. Am stat o oră cu Sabina, iar în acest interval de timp am auzit următoarele replici spuse de bunici, bone și părinți:

– Stefan, mergi mai încet!
– Luca, fii atent!
– Sasha ce ți-am spus să nu mai alergi!
– Dă-te mai încet (pe leagăn)!
– Hai să mergem și la leagăn, am stat destul aici (la mașina de pompieri). Copilul nu voia, dar asta nu a contat prea mult pentru bunică/bonă.
– Dacă nu stați cuminți, mergem acasă!

Niciunul dintre acești copii nu se afla în pericol, niciunul nu punea pe altcineva în pericol. Mergeau, alergau, se dădeau în leagăn, țipau de bucurie, râdeau, știți voi, chestii distractive și frumoase de copii! Și cu toate acestea, pentru adulți era prea mult.

Știu că îi iubiți pe copii și încercați să aveți grijă de ei. Știu că vă este frică să nu li se întâmple ceva rău! Și mie îmi este. Și mie mi se face inima cât un purice când o văd pe Sabina cum se cațără sus în copac sau când se urcă pe cel mai înalt tobogan din parc sau când o ia la fugă la vale și am impresia că o să cadă în orice moment! Și în mintea se țes scenarii terifiante de genul: dar dacă…!

Însă cred că este foarte important să evaluăm în mod realist riscurile la care se expun copiii noștri atunci când se joacă. Multe dintre ele nu sunt atât de mari pe cât par.

Nu e periculos să alerge la locul de joacă, să se cațere în zonele special amenajate, să meargă repede pe bicicletă, să se dea mai tare în leagăn sau să urce scările, dar e periculos să fie lăsat singur în preajma apei, să se cațere pe biblioteca (sau dulapul) de acasă care nu a fost ancorată în perete sau să lăsați geamul larg deschis în zonele accesibile copilului.

Nu are voie să alerge în stradă, dar în spațiul de joacă lasă copilul să alerge cât vrea. Ar putea sa cadă? Bineînțeles! Sunt mari șanse, mai ales dacă nu are prea multă experiență. Dar spațiile de joacă sunt prevăzute cu covor anti-traumă, cu nisip sau pietriș. Deci ce se poate întâmpla în cel mai rău caz? Să își julească genunchii? Poate și nasul? Juliturile sunt semnele copilăriei! Ele ne spun că s-a jucat, a căzut și apoi s-a ridicat. Copilul va învăța ca data viitoare să fie mai atent la eventualele obstacole din calea sa și să ridice picioarele mai sus.

Niciun părinte nu  vrea ca cel mic să sufere! Durerea lor ne doare și pe noi. Însă ce se întâmplă dacă nu îl lăsăm să alerge atunci când el este pregătit să o facă? Va fi în siguranță, e adevărat, însă nu va învăța (din reușite și din greșeli), nu va evolua în ritmul în care este pregătit, nu va crește.

Copiii nu pot fi ținuți într-un glob de cristal. Copiii trebuie lăsați să exploreze, să încerce, să eșueze, să cadă și să învețe să se ridice pentru a o lua din nou de la capăt.

Iar grija exagerată a părinților, a bunicilor sau a bonelor le pune piedică, îi ține pe loc și îi face să piardă cel mai frumos lucru al copilăriei: joaca liber aleasă, explorarea, descoperirea. Doar din experiența proprie vor învăța, doar asumându-și riscuri vor ști să le evalueze corect în viitor, doar luând decizii proprii vor căpăta încredere în ei.

Stați alături de ei, gata să îi luați în brațe atunci când cad! Nu îi lăsați singuri și nesupravegheați! Evaluați corect riscurile la care se expun, dar lăsați-i să exploreze, să își depășească limitele. Nimeni nu evoluează dacă stă pe loc.

 

Alte articole care te-ar putea interesa:

Cum le punem piedică copiilor noștri fără să ne dăm seama

Cele mai importante două lucruri de care au nevoie copiii noștri

Când avem prea multă grijă de copiii noștri ei nu mai pot să crească was last modified: October 12th, 2016 by Nicoleta
copiijoacăpericol
3 comments
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
Nicoleta

Mama Sabinei și a lui Nicolas, doi copii minunați pe care îmi doresc să îi cresc într-o manieră pozitivă, cu respect, dragoste și atenție la nevoile și la dorințele lor.

Ar putea să-ți placa și...

Crize de furie la 6 ani? Cum se manifestă și care este cel mai bun antidot

May 14, 2019

Idei de cadouri și jucării pentru copii de 1 an

April 15, 2019

3 podcasturi foarte utile pentru părinți (și copii)

October 22, 2019

Cum scăpăm de frică?

July 31, 2019

Cum să îți recapeți buna dispoziție când simți că viața de părinte te doboară

May 19, 2019

Cel mai scurt ghid pentru părinți: Trei cuvinte simple pentru a crește copii fericiți

February 20, 2019

De ce trebuie să suferim pentru a fi (considerate) mame bune?

January 18, 2019

O destinație superbă pentru un weekend reușit cu copiii

November 1, 2018

Un altfel de cadou de Crăciun pe care familia și prietenii nu îl vor uita niciodată

December 2, 2018

Ce cadouri punem sub brad în acest an pentru copii, familie și prieteni

December 10, 2018

3 comments

Ada Florea July 19, 2016 at 14:56

DAAAAAAAAAAAAA DA DA DA !!!

Reply
andreea July 21, 2016 at 18:49

este frumos visual unii mame care nu stie ce INSEAMNA trauma Unei FAMILII CAND COPILUL A FOST OPERAT LA MANA CAZAND INAUNTRUL UNEI TRAMBULINE, SAU NU A VAZUT PARINTI INGROZITI ALERGAND SPRE COPILUL CAZUT DE LA UN TOPOGAN INALT PE UN CAUCIUC ANTITRAUMA…CARE TOTUSI NU SE MAI MISCA SI A VENIT SALVAREA…NU STIU URMAREA…SAU NU A VAZUT STROPI ROSII IN SPATELE LEAGANELOR PENTRU CA UN COPIL CAZUSE DIN LEAGAN CAND SE DADEA PREA TARE…SI ISI SPARSESE CAPUL…SI NIMENI NU STIA DACA FUSESE SALVAT…EU ZIC SA LASAM DEOPARTE EXAGERARILE…Michelle astea nu sunt figure si NU E BINE SA INCURAJAM COPII SA ALERGE DISPERATI, SA CADA DIN LEAGANE SAU DE LA TOOPOGANE PE MOTIV CA ACEL CAUCIUC E SIGUR…PE VREMEA NOASTRA OAMENII ERAU IGNORANTI, FACEAU MULTI COPII, DAR NU TOTI AU CRESCUT FARA TRAUME SI NICI NU AU AJUNS TOTI ADULTI…MULTI AU PIERIT DIN CAUZA LIPSEI DE GRIJA SI SUPRAVEGHERE..,.

Reply
Nicoleta July 21, 2016 at 19:08

Da, e adevarat ce spui. Din pacate, uneori copiii sunt victimele unor accidente teribile. Insa in acest articol eu ma refer la activitati simple, naturale, normale pentru un copil (zic eu) precum alergatul in parc sau alunecatul pe un tobogan (adecvat varstei), in zone amenajate pentru ei si sub supravegherea parintilor. Pentru ca in ultimul timp si acestea au inceput sa fie considerate periculoase pentru copii. Este o diferenta in a lasa un copil de un an pe un tobogan mai inalt si a lasa un copil de cinci ani, de exemplu. Este vorba doar de o evaluare corecta a riscurilor și de a pune limite doar atunci când sunt cu adevarat necesare.

Reply

Leave a Comment Cancel Reply

Follow Us

Facebook

Articole Recente

  • Un an ca un puseu de creștere

  • 3 podcasturi foarte utile pentru părinți (și copii)

  • După 7 ani. O recenzie a vieții de părinte

  • Cum scăpăm de frică?

  • Cum să îți recapeți buna dispoziție când simți că viața de părinte te doboară

Newsletter

Pagini

  • Contact
  • Despre noi

Articole Populare

  • Activități Montessori pentru a învăța cifrele ușor și logic
    Activități Montessori pentru a învăța cifrele ușor și logic
  • Copilul meu mă lovește. Ce e de făcut?
    Copilul meu mă lovește. Ce e de făcut?
  • Care sunt factorii care influențează cel mai mult performanța școlară a copiilor (STUDIU)
    Care sunt factorii care influențează cel mai mult performanța școlară a copiilor (STUDIU)
  • Ce ar trebui să știe un copil la 4 ani
    Ce ar trebui să știe un copil la 4 ani
  • Sfaturile unui specialist pentru părinții care și-au lovit copiii și au avut remușcări
    Sfaturile unui specialist pentru părinții care și-au lovit copiii și au avut remușcări

Tags

activități activități copii autonomie bebeluș cadouri carte carti copii citit conectare copii copil crize de furie Crăciun cărți dragoste necondiționată educație emoții empatie evenimente fericire gestionarea emoțiilor grădiniță joacă joc jocuri jucării lacrimi lecții limite mamă Montessori naștere plâns povești părinte părinți recomandări sarcină stima de sine studiu televizor timp special vacanță încredere școală
  • Facebook

©2016 - JurnaldeParinte.ro. All Right Reserved. Contacteaza-ne


Back To Top
Acest site folosește cookies pentru a-ți asigura cea mai bună experiență de navigare. Dacă nu ai nimic împotrivă apasă "Ok" și continuă. Ok Read More
Privacy & Cookies Policy