Joi seară am avut plăcerea de a o asculta pe Otilia Mantelers în cadrul evenimentului “Spune DA creativității” organizat de Social Moms. O citesc de mult timp pe Otilia și am învățat multe lucruri de la ea despre importanța jocului în relația cu copilul, despre empatie și despre cum să fiu un părinte implicat cu adevărat în viața copilului meu.
În cadrul evenimentului de joi seară, Otilia a vorbit despre povești și despre rolul lor în viața copiilor noștri. Am plecat de la prezentarea ei cu câteva idei frumoase pe care vreau să le împărtășesc cu voi.
Creierul nostru este construit pentru a reține povești. De aceea în școală ne plăceau materiile care erau predate de profesori care împărtășeau povești cu noi sau care găseau câte o poveste pentru fiecare noțiune mai grea pe care o aveau de predat. Fie că era fizică, matematică sau geografie, informația era înțeleasă mult mai ușor atunci când era încadrată într-o poveste. Așa că dacă avem ceva important de transmis copilului nostru, cel mai bine este să o facem printr-o poveste, fie că este din copilăria noastră sau este inventată copilul va învăța și va interioriza lecția mult mai ușor.
Sau dacă cel mic se confruntă cu o situație mai dificilă (nu îi place la grădiniță, urmează să meargă la doctor, etc) spuneți-i o poveste din copilăria dvs. în care ați fost într-o situație similară și de a asemenea a fost dificil pentru dvs. și ați trecut cu bine peste, chiar dacă v-a fost teamă sau nu v-a plăcut. Copilul va reuși să facă față mai ușor momentelor grele de acum.
Poveștile scot la iveală temerile și frustrările copilului. De exemplu, un copil îi cere părintelui să pună în scenă o poveste de la grădiniță și apoi se preface că lovește sau taie un coleg. Otilia spune că acel copil nu se va duce a doua zi la grădiniță și își va lovi colegul. Cel mai probabil nici nu este un copil violent. Însă este foarte posibil ca el să fi fost lovit de acel coleg sau să fi avut o confruntare cu el din care nu a ieșit câștigător, iar prin această poveste pe care o joacă acasă cu părintele, copilul își recapătă puterea.
Sau o fetiță care pune în scenă o poveste cu mama ei și îi spune acesteia că ea moare la începutul poveștii. Nu înseamnă că fetița vrea ca mama ei să moară, să dispară. Din contră, îi este atât de frică de dispariția mamei încât vrea ca în poveste să se confrunte cu o asemenea situație, să vadă cum se descurcă, dacă se descurcă. Este o frică foarte mare pe care cumva încearcă să o îmblânzească.
Poveștile au puteri vindecătoare, spune Otilia, de aceea e bine să le integrăm în viața copiilor, să îi încurajăm să creeze povești, să joace povești inventate de ei. Ele vor scoate la iveală temerile și frustrările lor și în același timp îi va și vindeca. De aceea este foarte important ca atunci când copilul ne invită să jucăm cu ei o scenetă, să fim actori într-o poveste imaginată de ei să îi lăsăm pe ei să conducă jocul, chiar dacă unele replici sau unele gesturi ni se par deplasate sau poate prea violente. Poveștile lor ne vor da indicii despre emoțiile care nu le dau pace, iar atunci când le pun în scenă le trăiesc aievea și începe și procesul de vindecare. Unii copii se simt frustrați că trebuie să facă întotdeauna ceea ce îi spun adulții și atunci va inventa o poveste în care adultul e personajul care se supune și trebuie să facă tot ceea ce îi spune copilul. Și astfel se va simți mai puternic și mai important.
Sistemul limbic din creier, responsabil de viața noastră emoțională, nu face diferența între poveste și realitate. Prin urmare copiii trăiesc emoțional acele povești pe care le ascultă, le joacă sau le inventează, ca și cum ar fi reale. Și astfel prin intermediul poveștilor copiii învață să fie curajoși, onești, înțelepți, prietenoși, dar și despre frică, furie sau moarte.
Beneficiile poveștilor pentru copii:
– copiii își aduc la viață anumite virtuți precum curajul, înțelepciunea și onestitatea
– dezvoltă abilități verbale și de ascultare
– crește memoria
– învață mai ușor la școală
– devin mai rezilienți și fac față situațiilor dificile mult mai ușor.
Spor la citit și jucat povești!