Când aveam 11-12 ani am fost la un pas de a mă îneca. Am plecat toată gașca de la bloc să facem baie în râul aflat la două străzi distanță de blocul în care locuiam. Dintr-un teribilism pe care nu reușesc să îl explic m-am apropiat mai mult de zona cu apă mai adâncă. Mă bălăceam acolo când dintr-odată nu am mai simțit pământul sub picioare. Am intrat în panică! Încercam să mă țin la suprafață, dar nu reușeam. Capul intra și ieșea de sub apă în ritm constant în încercările mele de a mă salva. Nu reușeam să mă concentrez să fac pluta măcar (singura metodă de a sta la suprafața apei pe care o știam). Eram disperată să îmi țin gura și nasul deasupra apei. După puțin timp am simțit o mână care mă împinge … Apoi am simțit pământul. Un vecin mă salvase.
Fusesem la un singur pas de pământ, dar cu toate acestea în panica mea nu am putut să îl fac. Nu am strigat și nici nu m-am zbătut. Nu aveam cum, eram preocupată să îmi țin nasul și gura la suprafață. Norocul meu a fost că eram mulți copii în apă și au observat încercările mele disperate de a-mi ține capul sus.
Totul a durat foarte puțin și chiar dacă eram înconjurată de copii, de băieți care știau să înoate, doar unul dintre ei a observat ce se întâmpla cu mine. Ceilalți erau preocupați să se bălăcească. Pare absurd ca un copil să se înece în timp ce este înconjurat de foarte multe persoane, dar în același timp este posibil. Și chiar se întâmplă mai des decât ne putem imagina.
Copiii au intrat deja în vacanță, încep concediile și mult așteptatele zile petrecute pe malul mării sau la piscină. Este perioada mea preferată din an, însă în această euforie este important să nu uităm să ne luăm câteva măsuri importante de precauție. Siguranța copiilor noștri trebuie să rămână pe primul loc. Așa că dacă plecați la mare sau dacă aveți programate câteva zile la piscină nu uitați de aceste reguli:
1. Fiți tot timpul cu ochii pe copii!
25 de secunde! Atât timp este suficient pentru ca un copil mic să se înece chiar și în apă mică, care nu depășește nivelul nasului. De aceea este obligatoriu ca cel mic să fie supravegheat permanent chiar și atunci când nu este în apă (doar în preajma ei). Știu că vreți să vă și relaxați, să înotați, să citiți. Vreți să simțiți și voi vacanța. Și eu vreau! Așa că cea mai bună soluție este ca părinții să supravegheze copilul pe rând. În timp ce mama este cu ochii pe copil, tatăl poate merge liniștit să înoate. Apoi faceți schimb pentru a se putea bucura și mama de mare și de vacanță. Dacă aveți doi copii, încercați să îi țineți pe amândoi în aceeași zonă pentru a putea fi supravegheați odată. Dacă e o diferență mai mare de vârstă între ei și au interese diferite, atunci varianta supravegherii în ture cade și cel mai bine e ca fiecare părinte să supravegheze câte un copil.
Dacă mergeți cu mai multe familii și copiii se joacă în grupuri este mai ușor. Toți părinții intră pe rând “la serviciu”. Găsiți formula ideală astfel încât fiecare copil să fie supravegheat.
2. Nu vă bazați pe jucăriile gonflabile.
Rolul colacilor, al saltelelor și al altor jucării gonflabile nu este acela de a-i proteja pe copii. Ele sunt jucării! Lăsați-le pe copii să le folosească, însă fiți tot timpul lângă ei. Salteaua gonflabilă se poate răsturna, copilul poate da drumul din greșeală colacului sau se poate întoarce cu capul în jos, în apă. Nu uitați! Jucăriile gonflabile nu îi țin pe copii în siguranță.
3. Învățați-i pe copii să respecte câteva reguli simple
Explicați-le copiilor despre cealaltă față (periculoasă) a mării sau a piscinei și stabiliți câteva reguli simple: să nu se îndepărteze de părinți și să nu intre în apă decât în prezența unui părinte sau a unui adult cunoscut.
4. Duceți copiii la cursuri de înot!
Este bine ca înainte de merge cu copiii la mare să îi duceți la cursuri de înot. Se vor simți mai confortabil în apă și mai siguri pe ei. Nu vor intra în panică când un val le udă fața. Aceste cursuri oferă un plus de siguranță, însă tot nu vă scapă de regula numărul 1: copiii trebuie supravegheați permanent! Chiar dacă știu să înoate, este posibil să se îndepărteze prea mult de mal, iar atunci când nu vor mai simți pământul sub picioare se vor speria, vor intra în panică și vor uita regulile menținerii la suprafață.
5. Mergeți la un curs de prim ajutor
Pentru scenariile cele mai rele, învățați să acordați primul ajutor. Câteva ore de curs poate face diferența între viață și moarte. Există multe cursuri disponibile pentru persoane fizice. Unele sunt gratuite, iar pentru altele trebuie să plătiți.
Crucea Roșie organizează cursuri contra cost. Cursurile sunt predate de medici, atestați ca formatori de prim ajutor premedical. Durata unui curs este de 12 ore și costă 150 lei/persoană.
Dupa absolvirea cursurilor de baza de prim ajutor, veți ști să acordați prim ajutor in caz de:
– pierderea cunoștinței;
– stop cardio-respirator;
– hemoragii;
– luxații, entorse, fracturi;
– arsuri (in caz de electrocutare sau insolatie)
– înec sau sufocare cu un corp strain, etc.
Cei de la Salvez.ro organizează cursuri gratuite cu o durată de două ore. Cursurile sunt susținute de către personal specializat din cadrul SMURD și sunt organizate în Arad, Bacău, Brăila, Brașov, București, Cluj Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Sibiu, Suceava, Târgoviște, Târgu Mureș și Timițoara.
Dacă vrei să participi la aceste cursuri, trebuie să completezi un formular. Vei fi anunțat de către reprezentanții asociației când se va face o grupă completă.
Cam acestea sunt, în opinia mea, cele mai importante reguli pentru o vacanță liniștită și copii aflați în siguranță!
Să aveți o vară minunată!