Suntem obișnuiți cu drumurile lungi cu Sabina. Bunicii stau la 4-5 ore distanță cu mașina și îi vizităm destul de des, în fiecare an mergem în vacanță în Grecia cu mașina, iar anul trecut, când Sabina avea doi ani și jumătate, ne-am încumetat și am plecat cu mașina spre Germania cu opriri în Budapesta, Stuttgart, Hallstatt și Viena. Și a fost minunat!
Fiecare drum a fost însă pregătit dinainte. Cu o lună înainte de a pleca într-o călătorie mai lungă cu mașina încep să cumpăr cărți și jocuri. Ca orice copil, și Sabina, atunci când primește ceva nou, o carte sau un joc, petrece mai mult timp jucându-se sau studiind noua achiziție. Așa că încerc să îi cumpăr ceva nou înainte de fiecare drum. Celelalte jocuri și cărți, mai vechi, pe care intenționez să le luăm cu noi la drum le pun deoparte de ochii Sabinei cam cu o lună înainte de drum.
Și acum să vă spun care sunt activitățile și jocurile noastre preferate în mașină:
1. Cărțile cu activități și autocolante de la editura Usborne. Sunt foarte utile și conțin foarte multe activități educative. De exemplu, cărțile pe care care le-am luat cu noi pe drumul spre Skiathos, în această vară, au cuprins exerciții cu numere, culori, forme geometrice. De asemenea, cărțile aveau și multe activități care presupuneau o mare atenție la detalii, descoperirea diferențelor între mai multe imagini sau ordonarea unor imagini pentru a crea o poveste.
2. Activități de șnuruit. Noi avem două astfel de jocuri. Primul presupune înșiruirea pe șnur a unor fructe din lemn. Piesele sunt destul de mari și astfel potrivite pentru mânuirea lor în mișcare, iar Sabinei îi place să facă coliere cu pepeni și struguri. Cea de-a doua activitate e mai complexă. Pe o placă din lemn este desenată o fetiță, iar Sabina trebuie să “coase” haine pe ea cu ajutorul șnururilor colorate. Jocul cuprinde patru seturi de haine cu bluze, pantaloni, rochii și fustițe. Activitățile de șnuruit sunt excelente pentru pregătirea mâinilor și degețelelor pentru scris.
3. Inventăm povești. Sabinei îi plac mult poveștile, iar în ultimul timp a început să îmi ceară din ce în ce mai des să îi spun povești noi “din capul meu”. Pentru a-i stimula imaginația am creat un joc nou pe care îl jucăm foarte des în mașină. Eu încep o poveste nouă, spun două propoziții, iar apoi o las pe ea să continue cu alte 2-3 propoziții. Cuvântul îmi revine din nou mie și tot așa, inventăm împreună noi și noi povești.
4. Ghicitori. Și pe acestea le inventăm, iar Sabinei îi plac provocările noi. Exemplu de ghicitori: “Locuiesc în copaci, iar ghindele sunt mâncarea lor preferată” sau “Locuiește în savană și este cel mai înalt animal care trăiește acolo”, etc.
5. Cardurile cu activități sunt printre preferatele noastre la drumurile lungi cu mașina. Nouă ne plac foarte mult cardurile Scrie și șterge de la Editura Gama pentru că sunt ușor de folosit pe mașină. Avem mai multe acasă, însă pe drumul spre Grecia le-am folosit pe cele despre Cunoașterea mediului. Sabina a învățat despre animale domestice și sălbatice și despre mediile în care trăiesc, despre legume și fructe, plante, anotimpuri și fenomene ale naturii! Carioca specială îi permite să șteargă și să reia activitatea de câte ori dorește.
6. I spy este un joc în care Sabina trebuie să identifice și să îmi arate diferite obiecte în funcție de specificațiile pe care i le dau eu. De exemplu: o mașină galbenă, un obiect roșu, ceva albastru, etc. Această activitate este potrivită mai degrabă pentru drumurile prin țară, pe drumurile naționale, când circuli cu o viteză mai mică care îi permite copilului să observe pe geam ce se întâmplă afară.
Acestea sunt jocurile și activitățile cu care ne distrăm noi în mașină. Voi cum procedați? Care sunt activitățile voastre preferate la drum lung?