Fiecare anotimp aduce noi oportunități de învățare pentru copii. Iar primăvara este unul dintre cele mai bogate când vine vorba de lecții. Natura care se trezește la viață este un spectacol extraordinar la care nu poți să asiști decât cu uimire și admirație, dar și un profesor excelent pentru părinți și copii. Nu știu voi cum sunteți, dar eu de când sunt mamă și caut tot felul de activități pentru a le face împreună cu Sabina am învățat și mi-am reamintit o mulțime de lucruri interesante.
În această primăvară, mi-am propus să fac noi descoperiri cu Sabina, așa că am căutat pe internet și în cărți idei de lecții distractive în spiritul pedagogiei Montessori care mie îmi place atât de mult. Am găsit multe activități frumoase care apelează la curiozitatea naturală a copiilor pentru a-i învăța lecții importante despre botanică, știință, matematică. Sper ca această listă să vă inspire și pe voi.
1. Cum beau apă plantele
Cu ajutorul colorantului alimentar copiii pot observa cum circulă apa prin plante. Pentru aceste experiment aveți nevoie de:
- 1-2 garoafe albe (sau o altă floare albă)
- o vază mică transparentă sau un pahar
- colorant alimentar (roșu de preferat pentru a se observa mai bine)
- apă.
Umpleți vaza pe jumătate cu apă, așezați floarea în apă și rugați copilul să pună 2-3 picături de colorant alimentar în apă și apoi să amestece pentru omogenizare. Lăsați floarea să absoarbă apa colorată și reveniți la ea atunci când începe să se coloreze. Explicați-i celui mic ce s-a întâmplat, cum planta a “băut” apa și care a fost traseul acesteia.
2. Cultivarea fasolei
Această activitate este o ocazie excelentă pentru copii să observe etapele de creștere ale unei plante de la sămânță și până la maturitate.
Pentru această activitate aveți nevoie de următoarele:
- un borcan transparent
- hârtie sugativă sau prosop de bucătărie din hârtie
- puțin nisip sau pământ
- boabe de fasole
Spuneți-i copilului să pună un pic de nisip sau pământ în borcan. Apoi, îndrumați-l să așeze hârtia sugativă deasupra nisipului, pe marginea borcanului (adică să tapeteze pereții interiori ai borcanului cu hârtie). Următorul pas este așezarea boabei de fasole în borcan, între hârtie și pereții de sticlă. Acum că totul este pregătit, este timpul să ude hârtia. Explicați-i că va trebui să verifice cu degețelele hârtia și când va simți că este uscată va trebui să o ude pentru a oferi apă bobului de fasole. Apoi așteptați, iar pe măsură ce încep să apară rădăcinile, explicați-i ce se întâmplă. Înainte de a-i oferi unele informații puteți să îl întrebați pe el. De exemplu: ce parte a plantei crezi că va crește prima?
Când planta s-a dezvoltat suficient, transferați-o într-un vas cu pământ.
3. Sortarea și ordonarea frunzelor
Când mergeți să vă plimbați cu copilul prin parc, culegeți împreună mai multe frunze de diferite dimensiuni și de la diferiți copaci. Când ajungeți acasă rugați copilul să sorteze frunzele în funcție de formă (specie), de culoare (verde închis sau mai deschis), să le ordoneze de la mare la mic, dar și de la mic la mare. Activitățile de sortare sunt excelente pentru dezvoltarea abilităților matematice.
4. “Construim” un copac din frunze
După activitățile de sortare puteți folosi frunzele mai mici pentru a realiza un copac. Aveți nevoie de hârtie mai groasă, creioane/carioci/ acuarele și lipici. Desenați sau pictați pe hârtie tulpina și crengile copacului și apoi lipiți frunzele pe ramuri.
5. Cum circulă apa prin frunze
Există două versiuni ale aceste activități. Cea mai simplă este să analizați cu o lupă o frunză culeasă din parc și să observați împreună nervurile și părțile frunzei. Explicați-i celui mic rolul nervurilor și cum circulă apa prin frunză.
A doua variantă a acestei activități este asemănătoare primului experiment din această listă, doar că de această dată în paharul cu apă și colorant introduceți o frunză. Când nervurile s-au colorat, folosiți lupa pentru a le observa și discutați despre ce s-a întâmplat.
Detalii despre această activitate găsiți aici.
6. Ordonarea florilor pe mărime
Primăvara e anotimpul florilor. Sunt peste tot, sunt frumoase, ieftine și pot constitui un material Montessori excelent. Eu am cumpărat un buchet de narcise și apoi am tăiat cozile în așa fel încât să poate fi aranjate crescător și descrescător. Am așezat florile pe covoraș și am rugat-o pe Sabina să le aranjeze de la cea mai mare la cea mai mică. Apoi am repetat această activitate, dar invers de la mic la mare.
7. Activități de tăiere cu foarfecele
Tăierea sau decuparea cu foarfecele este o activitate excelentă pentru dezvoltare motricității fine, pregătirea mâinii pentru scris și coordonarea mână-ochi. Este o activitate care poate fi făcută oricând, dar eu am folosit niște fișe cu miei și astfel am adaptat-o la acest anotimp. Înainte de a trece la tăiat puteți să îi povestiți copilului despre familia de ovine, cum se numesc membrii ei, cu ce se hrănesc, ce obținem noi oamenii de la oi (lâna din care se fac haine, pături, etc, lapte, brânză).
După ce printați fișele, tăiați-le în fâșii și apoi așezați-le pe o tavă alături de un foarfece și de un recipient în care să pună bucățile tăiate. Arătați-i copilului cum trebuie să taie pe linie fiecare imagine.
Fișele sunt disponibile aici.
8. Activități de numărare și recunoaștere a cifrelor
Aceasta este o activitate foarte simplă prin care copiii învață să numere și să recunoască cifrele de la 1 la 20. Noi am folosit niște fișe cu lalele pe care le-am printat și laminat și niște cârlige de rufe. Fișele le-am găsit aici, de unde le puteți descărca și voi.
Pe fiecare fișă au fost desenate un anumit număr de lalele. Lângă imaginile cu lalele sunt câte trei cifre. Copilul trebuie să numere lalele de pe fiecare fișă și să prindă cârligul în dreptul cifrei corespunzătoare. ( Mai multe activități cu numere pentru copii de peste 2 ani găsiți aici.)
Acestea sunt activitățile pe care noi le-am făcut sau plănuim să le facem în această primăvară. Voi ce activități faceți cu copiii?
Mi-au servit ca surse de inspirație pentru aceste activități cartea “Pot să fac singur” de la Editura Gama și blogurile livingmontessorinow.com și themeasuredmom.com.
1 comment
Pentru cine are răbdare și realizează ce important este această implicare în viața naturii sunt cele mai potrivite activități.