În urmă cu două săptămâni am cunoscut o familie minunată și am pornit împreună într-o călătorie prin Europa. Am vizitat 15 dintre cele 28 de țări membre ale Uniunii Europeane, am învățat despre obiceiuri, tradiții, faună și câte și mai câte. Și încă ceva: am fost și detectivi, ne-am dezvoltat atenția și răbdarea, ne-am amuzat și am petrecut timp de calitate în familie.
Vestea bună este că și voi puteți porni în această călătorie oricând. Familia Pitulescu, cu care am călătorit noi, este foarte prietenoasă și disponibilă să vă arate Europa oricând doriți.
Dar mai întâi să vi-i prezint: Domnul și doamna Pitulescu, copiii lor, Cleo, Teo și cățelușul Neo sunt personajele unei serii de cărți de la Editura Gama: Teo și Cleo: călătorie prin Europa, Teo și Cleo învață limba engleză și Teo și Cleo în weekend.
Noi avem doar prima carte. Deocamdată. În curând vor intra și celelalte două în biblioteca noastră. Însă, în acest articol, voi povesti doar despre prima carte.
“Teo și Cleo: călătorie prin Europa” se aseamănă cu seria Hoinari prin anotimpuri în sensul că are multe imagini și cuvinte foarte puține. Astfel, pe fiecare două pagini este prezentată câte o țară, cu foarte multe detalii. Pe câteva dintre țările prezentate, le-am vizitat și în realitate, și am fost foarte suprinsă să văd cât de fidel sunt redate în această carte: relief, obiceiuri, limbă, tipuri de magazine, arhitectură, etc.
Fiecare țară este prezentată în câteva rânduri, apoi este lansată o provocare. În josul paginilor, pe aproape toată lățimea cărții, sunt prezentate situații și personaje pe care micii cititori trebuie să le identifice în marea de detalii de pe cele două pagini. Și pe fiecare pagină se întâmplă o mulțime de lucruri.
Și mie și Sabinei ne place mult această carte. Am petrecut multe ore cu cartea în mână căutându-i pe Teo, pe Cleo, pe micii lor prieteni, pe artiștii germani și alte personaje simpatice. I-am povestit despre Italia, Irlanda, Austria, Slovacia, Finlanda, s.a.m.d, am studiat steagurile lor, fauna specifică, clima și multe alte detalii.
La finalul cărții este o hartă a Europei. Am studiat-o cu Sabina, i-am arătat unde este România și la ce distanță de noi se află celelalte țări. Frații mei locuiesc în Spania și Irlanda, nașii Sabinei în Germania, bunicii celei mai bune prietene în Italia. Așa că atunci când am vorbit despre aceste țări am povestit și despre oamenii dragi din viața noastră. În plus, Sabina a vizitat deja Grecia, Austria și Germania, așa că a fost o ocazie numai bună pentru a rememora experiențele noastre acolo.
Și ce mi-a mai plăcut foarte mult în această carte: sunt foarte mulți copii în fiecare imagine, și asta o face și mai atractivă pentru cei mici..
În plus, “Teo și Cleo: călătorie prin Europa” este o carte în acord cu pedagogia Montessori, prezintă situații reale, fără monștri, zâne sau prințese. Însă fiecare țară, este un tărâm magic pentru un copil de patru ani, atât de frumos sunt redate cele 15 țări.
Ce pot învăța copiii din această carte
Informații pe care le puteți furniza și explica copiilor pornind de la această carte:
– Despre Uniunea Europeană (ce este, de ce a apărut, ce beneficii are…)
– Noțiunea de țară (definiție, granițe, guvernare, limbă, etc)
– Detalii despre fiecare țară în parte (relief, climă, faună, tradiții, limbă, etc)
Abilități:
– Atenția la detalii
– Concentrarea
– Răbdarea.
Este o carte pe care o recomand cu drag, din două motive. În primul rând, pentru că am observat cât de mult îi place Sabinei. În fiecare zi, o “citește”. Și în al doilea rând, pentru că transmite o mulțime de informații interesante într-un mod atractiv pentru copii.
Călătorie plăcută vă doresc!