Începem anul cu cărți noi în biblioteca noastră. Moș Nicolae și Moș Crăciun au fost darnici și au venit cu multe cărți în acest an spre bucuria Sabinei (și a mea). Ne plac mult poveștile și nu trece nicio zi fără să citim. La mine, timpul pentru citit se reduce la cele 20 minute pe care le parcurg cu metroul zilnic în drum spre serviciu. Însă recuperez la literatură pentru copii, pentru că Sabina vrea să citim împreună în fiecare seară. Și deși avem muulte cărți, câteodată îmi pune în față o carte, însă cu precizarea: “nu citești. Te uiți la imagini și spui o poveste din capul tău”. Prin urmare, îmi exersez destul de des “mușchiul creativității”. Pentru această lună, am pregătit o listă cu cărțile și poveștile care ne-au încântat în ultima perioadă și pe care nu le-am cuprins în niciuna dintre listele de cărți pe care le-am postat aici pe blog. Sunt povești despre puterea imaginației, despre plăcerea de a citi, despre prietenie, altruism, compasiune și toleranță.
1. “Harold și creionul mov” de Crockett Johnson este o carte despre puterea imaginației. Harold este un băiețel cu un creion magic. Tot ceea ce desenează Harold cu creionul lui mov devine realitate. Și uite așa, băiețelul pornește într-o călătorie imaginară alături de creionul lui. Harold își dorește să facă o plimbare sub clar de lună, dar cum luna nu apăruse încă pe cer a desenat-o el cu creionul mov. Urmează o aventură în care își face apariția un dragon, dar și alte pericole din care Harold se salvează singur găsind rapid soluții și punându-le în practică cu ajutorul creionului lui mov. Când am luat prima dată cartea, Sabina m-a pus să o citesc de 5 ori la rând. Est și acum una dintre preferatele ei. O recenzie frumoasă a acesti cărți găsiți și aici.
![Harold și creionul mov" de Crockett Johnson](http://www.jurnaldeparinte.ro/wp-content/uploads/2017/01/creion1-1024x687.png)
Harold și creionul mov” de Crockett Johnson
![Harold și creionul mov de Crockett Johnson](http://www.jurnaldeparinte.ro/wp-content/uploads/2017/01/creion2-1024x703.png)
Harold și creionul mov de Crockett Johnson
2. O zi de iarnă de Christina Butler este o poveste frumoasă despre compasiune, prietenie și altruism. Într-o zi friguroasă de iarnă, vântul îi distruge casa micului arici. Rămas fără adăpost, ariciul decide să se adăpostească în casa bursucului până trece viscolul. Își ia căciula, fularul și mănușile și pornește la drum. Însă până ajunge la casa bursucului se întâlnește cu o familie de șoricei zgribuliți cărora le dăruiește căciula pentru a-și face un adăpost călduros, cu o căprioară căreia îi oferă fularul și cu o vidră care primește din partea ariciului mănușile sale. Când ajunge la bursuc, ariciul e de nerecunoscut, iar prietenul său îl confundă inițial cu un bulgăre de zăpadă. După ce trece furtuna, ariciul se întoarce acasă, dar faptele sale bune nu rămân nerăsplătite. Vă las să descoperiți singuri sfârșitul. Cartea are o grafică superbă, iar căciula, mănușile și fularul ariciului sunt catifelate pe fiecare pagină. Noi am achiziționat cartea de aici și mă bucur că este în biblioteca noastră.
![Ce cărți citim la 4 ani (ianuarie 2017)](http://www.jurnaldeparinte.ro/wp-content/uploads/2017/01/arici2-1024x768.jpg)
Ce cărți citim la 4 ani (ianuarie 2017)
![Ce cărți citim la 4 ani (ianuarie 2017)](http://www.jurnaldeparinte.ro/wp-content/uploads/2017/01/arici1-1024x768.jpg)
Ce cărți citim la 4 ani (ianuarie 2017)
3. Prima Monstrulina- Număratul oițelor e o prostie scrisă de Markus Heitz și ilustrată de Joëlle Tourlonias este despre o altfel de poveste de adormit copiii. Personajul principal este o fetiță atipică comparativ cu imaginea prezentată cel mai adesea în media și cărți și mi-a plăcut mult asta. Astfel, Mia este o fetiță căreia nu îi plac rozul și prințesele și nici nu îi este teamă de monștri. Într-o seară, Mia nu putea să adoarmă, așa că tatăl ei îi recomandă să numere oițe. Fetița îi propune însă să numere împreună monștri. Tatăl e puțin încurcat la început, însă îi face pe plac și începe să numere de la unu. Și acolo rămâne, pentru că Mia îi cere tot felul de detalii despre acest prim monstru care trebuie să fie o fată, dar nu una roz, pentru că “rozul e o prostie”. Așa apare în poveste Primania Alumbina Șubida-Șubida sau Prima Monstrulina. Este o carte foarte frumoasă, care a cucerit-o pe Sabina prin poveste și ilustrații.
![Ce cărți citim la 4 ani (ianuarie 2017)](http://www.jurnaldeparinte.ro/wp-content/uploads/2017/01/prima2-1024x753.png)
Prima Monstrulina- Număratul oițelor e o prostie, de Markus Heitz
![Prima Monstrulina- Număratul oițelor e o prostie de Markus Heitz](http://www.jurnaldeparinte.ro/wp-content/uploads/2017/01/prima1-1024x688.png)
Prima Monstrulina- Număratul oițelor e o prostie de Markus Heitz
4. Bufnița pleacă în vacanță de Ulf Stark
Bufnița este profesoara animalelor din pădure. În fiecare zi îi învață pe șoareci, iepuri, vulpi, veverițe, arici, broaște și coțofane o mulțime de lucruri despre mediul în care trăiesc (despre frunze, copaci, mâncarea preferată a fiecărui animal), dar și despre toleranță pentru că “la școală trebuie să fim cu toții prieteni, nu dușmani”. Dar e obositor să lucrezi zi de zi cu copii zglobii așa că bufnița decide să plece într-o scurtă vacanță pentru a se odihni. În locul ei rămâne coțofana, al cărei stil de predare este complet diferit de al bufniței. Mai exact, este axat pe nevoile coțofanei, și nu pe cele ale elevilor săi. Astfel, în prima zi îi învață să construiască un cuib de pasări, iar a doua zi le predă o lecție de zbor. Oricât au încercat iepurașul veverița, broscuța, ariciul, vulpea să zboare, tot nu au reușit. Mai mult, coțofana îl pierde și pe unul dintre șoricei. Bufnița nu poate sta însă prea mult timp departe de elevii săi, așa că se întoarce mai repede și reușește să repare și greșelile coțofanei, însă fără să o critice. Din contră, îi spune: “Ce înțeleaptă ești (…) Văd că îi înveți că nimeni nu le poate face pe toate, dar că fiecare se pricepe la ceva. Iepurele de câmp nu poate să zboare, dar nu-l întrece nimeni la țopăit. Ariciul nu știe să țopăie, dar și când te înțeapă…”. O recenzie foarte frumoasă a acestei cărți a scris Mimi aici.
![Bufnița pleacă în vacanță de Ulf Stark](http://www.jurnaldeparinte.ro/wp-content/uploads/2017/01/buf1-1024x757.png)
Bufnița pleacă în vacanță de Ulf Stark
![Bufnița pleacă în vacanță de Ulf Stark](http://www.jurnaldeparinte.ro/wp-content/uploads/2017/01/buf2-1024x768.jpg)
Bufnița pleacă în vacanță de Ulf Stark
5. Biblioteca Ursului de Poppy Bishop cu ilustrații de Alison Edgson este o carte minunată despre frumusețea cărților și plăcerea cititului. Cartea începe cu patru prieteni – iepurașul, vulpea, ariciul și șoricelul – care iubesc mult cărțile. În fiecare seară ei citesc aceeași carte ponosită. Însă, într-o bună zi, șoricelul propune să citească o carte nouă. Însă cum ei nu dețin o altă carte, decid să plece la “vânătoare de cărți”. Pornesc la drum prin pădure, iar la un moment dat chiar găsesc o carte. O citesc cu mare încântare, însă imediat descoperă că acea carte frumoasă aparține ursului și decid să o înapoieze. Când ajung la casa ursului descoperă acolo o bibliotecă impresionantă, dar și un urs morocănos. Povestea are un final fericit și ne învață cum pasiunea pentru cărți și povești face să dispară diferențele dintre noi și ne leagă într-o frumoasă prietenie. Cartea este cumpărată de la Cartemma un proiect frumos al unei mame asemenea.
![Biblioteca Ursului de Poppy Bishop cu ilustrații de Alison Edgson](http://www.jurnaldeparinte.ro/wp-content/uploads/2017/01/biblio2-1024x636.png)
Biblioteca Ursului de Poppy Bishop cu ilustrații de Alison Edgson
![Biblioteca Ursului de Poppy Bishop cu ilustrații de Alison Edgson](http://www.jurnaldeparinte.ro/wp-content/uploads/2017/01/biblio3-1024x677.png)
Biblioteca Ursului de Poppy Bishop cu ilustrații de Alison Edgson
Acestea sunt cărțile noi adăugate bibliotecii noastre și sper să reușesc să prezint periodic toate achizițiile noi care ne cuceresc. Până atunci, puteți consulta și celelalte liste de lecturi ale Sabinei aici și aici.
Voi ce cărți interesante ați mai citit în ultimul timp?
3 comments
Multumesc pentru propunerile de carte din acest articol si pentru modul de prezentare. Cautam carti in limba romana care sa le cumpar ptr baietelul meu care in curand va implini 2 ani.
Ma bucur ca am gasit acest blog (duminica dupa-amiaza). Astfel am descoperit Editura Univers Enciclopedic dar si multe alte carti care nu au fost tiparite de ei. Acum am o lista impresionanta de potentiale achizitii si voi face un stoc pentru urmatoarele luni :).
Noi locuim in Franta si incercam sa-l invatam ambele limbi. E o provocare pentru mine ca mama cand sunt singura care-i vorbeste in romana sa-l invat si sa-i cultiv dorinta de a se exprima in limba romana.
Am gasit multe alte informatii utile – felicitari!
Mă bucur că am fost de ajutor! Spor la citit!