Am scris săptămâna trecută despre cum am încurajat-o pe Sabina să iubească poveștile și cărțile. Reiau tema, dar de această dată cu o listă a cărților preferate ale Sabinei de pe la doi ani și până acum la 3 ani și jumătate. Cărțile sunt potrivite însă și pentru copii mai mari. Pe site-urile editurilor am văzut că unele dintre ele erau recomandate chiar până la 8-12 ani.
Am selectat cărțile care au încântat-o cel mai mult pe Sabina, poveștile pe care mi-a cerut să i le citesc iar și iar, din care a învățat despre prietenie, despre emoții, despre empatie, despre relațiile interumane și câte și mai câte. Sunt povești care i-au îmbogățit vocabularul și i-au dezvoltat imaginația și pe care și eu le-am considerat potrivite pentru dezvoltarea ei.
La noi cărțile stau pe o etajeră pe care nu încap mai multe de 8-10 deodată, așa că le schimb periodic. După un timp le iau pe cele vechi, le pun într-un dulap la care Sabina nu are acces și le scot din nou după vreo 2 săptămâni și tot așa. În felul acesta nici ea nu se plictisește de ele. De fapt, în ziua în care pun o serie nouă de cărți (vechi) pe etajeră, Sabina stă singură și le studiază cel puțin 30-40 de minute. Și bineînțeles, periodic adăugăm și cărți nou-nouțe.
Și acum gata cu vorba. Iată lista noastră (în ordine aleatorie):
Bobiță și buburuză de Bartos Erika. Noi avem Păianjenul din peșteră și Prima zi la grădiniță, dar am împrumutat de la bibliotecă și celelalte cărți din serie. Personajele principale sunt Bobiţă, băieţelul melc, şi Buburuză, fetiţa mămăruţă. Însă ei au mulți prieteni, care trec prin tot felul de aventuri. Este o carte frumoasă despre prietenie și despre grija față de natură și cei din jurul nostru.
Seria Hoinari prin Anotimpuri de Rotraut Susanne Berner. Sunt patru cărți de dimensiune mare, câte una pentru fiecare anotimp, care surprind un oraș și locuitorii lui pe parcursul unui an. Majoritatea personajelor apar în fiecare carte. Cărțile sunt deosebite pentru că nu au niciun cuvânt scris., doar imagini pe întreaga pagină. În acest fel lasă copilul să își imagineze dialoguri, stări, emoții, situații. Este o carte pe care copiii o citesc cu părinții lângă ei, despre care vorbesc mult și multe, care permite inventarea unor vieți, a unor povești. De asemenea, sunt cărți care ajută foarte mult la dezvoltarea limbajului copilului. Fiecare pagină este plină de detalii, și de fiecare dată când o deschizi descoperiri lucruri noi. La fiecare “citire” te așteaptă noi suprize. Mărturisese că și mie ca adult îmi plac foarte mult acest cărți.
Aventura gărgăriței Suzette de Quentin Greban. Suzette este o gărgăriță foarte politicoasă căreia îl place foarte mult să picteze. Într-o zi se pierde de mama ei și își folosește talentul pentru a o găsi. Este o carte frumoasă despre relația minunată dintre copil și mama care “dă pupici dulci” și despre pasiune și talent. De același autor a mai fost tradusă la noi și “Cadoul gărgăriței Suzette”, dar noi nu am reușit încă să o cumpărăm.
Balul Florilor de Sigrid Laube. Este povestea a două lumi care par a nu avea nimic în comun, care nu se plac, dar care după ce se întâlnesc învață să se accepte și ajung chiar să se împrietenească. Este o poveste care vorbește despre acceptarea diferențelor și despre stabilirea relațiilor cu cei din jurul nostru, fără a ține cont de lumea din care provin.
Pietrele lui Aston de Lotta Geffenblad. Aston este un cățeluș simpatic care vrea să salveze de la îngheț și singurătate toate pietrele găsite pe stradă în drum spre casă. Le spală cu apă caldă, le confecționează paturi și pături. Este o carte minunată despre compasiune și empatie.
Regele Elan de Ulf Stark. Elanul este trist pentru că el crede că nu are nici un talent care să îl califice să devină regele pădurii. El întâlnește mai multe animale din pădure care îi solicită ajutorul, însă pe toate le îndeamnă să găsească singure soluții. O recenzie minunată a acestei cărți a făcut Mimi AICI.
Prietenii din pădurea fermecată de Ulf Stark. Este o tot poveste despre prietenie și dragoste. Tuka rămâne fără casă chiar înainte de ziua lui. Cel mai bun prieten al lui îi pregătește însă o surpriză. În timp ce Tuka doarme, prietenii lui lucrează toată noaptea pentru a-i construi o nouă casă. În plus, îi mai pregătesc și o petrecere surpriză.
Madlen de Ludwig Bemelmans. Madlen este o fetiță foarte curajoasă. Ea nu se teme de nimic: nici de șoricei, nici de tigri și nici măcar de doctori sau de spital. De fapt, atunci când trebuie să facă o operație de apendicită, Madeline tratează întreaga experiență ca pe o aventură.
Școala Urșilor și Pozna lui Jackie de Hirozuki Aihara. La Şcoala urşilor sunt 1,2,3,4… în total doisprezece urşi, toţi plini de voie bună. Dintre toţi, doar al doisprezecelea este fetiţă: o cheamă Jackie. Ea e cea mai mică, dar şi cea mai neastâmpărată. Cam așa încep ambele cărți. La școala urșilor îi urmărim pe cei 12 ursuleți simpatici într-o zi la școală, iar în a doua asistăm la pozna lui Jackie și la încercarea ei de a repara greșeala.
Regele tuturor sălbăticiunilor de Maurice Sendak. În centrul cărții îl descoperim pe Max, un băiețel obișnuit care, punându-și un costum de lup și făcând o mulțime de năzbâtii, reușește să-și supere mama, așa că este trimis la culcare fără a primi cina. Ajuns în camera lui, pornește într-o călătorie neobișnuită până la locul sălbăticiunilor. Cu un truc magic și tărie de caracter, băiețelul nostru ajunge regele tuturor sălbăticiunilor și începe tărăboiul sălbatic. Curajos fiind, reușește să se desprindă din „ghearele” sălbăticiunilor, renunță la tron și se întoarce în camera sa, „unde a descoperit că cina îl aștepta/ și era încă caldă”. (Mai multe despre carte puteți citi aici.)
Năsturel de Don Freeman. O altă poveste despre prietenie, dar și despre cum e să privești lumea cu ochi noi. Năsturel este un ursuleț ponosit căruia îi lipsește un nasture de la salopetă. El stă pe raftul raionului de jucării dintr-un mare magazin, însă nimeni nu vrea să îl cumpere. Până într-o zi când îl găsește Lisa, iar fetița și ursulețul ei devin cei mai buni prieteni.
Minunata pălărie a lui Milly de Satoshi Kitamura. Millie este o fetiță ce-și dorea o pălărie cu pene. Intră în magazin însă află că e prea scumpă. De fapt, ea nu are niciun bănuț. Vânzătorul îi vinde însă o cea mai frumoasă pălărie din lume: una invizibilă, care poate fi cu orice. Millie își pune pălăria pe cap și aceasta se schimbă în funcție de locurile prin care trece: este o pălărie păun, o pălărie turn de părjituri, pălărie fântână arteziană. Apoi Millie realizează că fiecare persoană pe care o întâlnește are o pălărie specială.
Ne-au mai plăcut mult și:
– Cărțile minunate ale lui Eric Carle: Omida mâncăcioasă și Vrei să fii prietenul meu?
– Farmyard Tales, Peep inside night time și Peep inside animal homes de la Editura Usborne
– Povestea puiului de arici și Povestea prietenilor din pădure de Lucia Muntean.
– cărțile din seria Miffy: Ziua lui Miffy, Bicicleta lui Miffy și Miffy
– Bulgăraş de primăvară, Dorina iepurașului și Ce-ti aduce aminte de Paul Stewart și Chriss Riddell.
Ce cărți preferă piticii voștri?? Ce ne mai recomandați pentru lecturile Sabinei?
8 comments
Majoritatea le avem si noi as completa cu Cadou de ziua ta tot din seria cu iepurasul si ariciul.
Multumesc pentru recomandare. O trec pe lista!
Elmer, le gasesti pe elefant si sunt superbe si Marc este foarte incantat de ele. Si Mihaela din seria Pixi.(este varianta lui Conni, din germana) este frumoasa. Baietelul meu are 3.8luni si avem pe Pinterest un album cu o parte din biblioteca noastra, te poti inspira.
Multumim! Sigur Asa vom face!
E vremea de culcare micutule, povesti din Padurea Fermecata-Animalele-de Tony Wolf, Ridichea uriasa, O zi ploioasa de la editura Infodar…tot de la ei o zi de iarna, o noapte cu ninsoare….Toate aceste cărți de mai sus au imagini foarte foarte frumoase, blânde și poveștile sunt extraordinare
“E vremea de culcare micuțule” am luat-o și noi între timp, dar pe celelalte nu le avem. Mulțumim mult pentru recomandări!
Buna seara,
Excelent articol! Lista este super.
Care este varsta indicata?
Caut carti pentru copii de 4 ani. As dori sa i invat romaneste. Din pacate acasa vorbim 99% franceza.
Multumesc. Oana
Cartile recomandate in articol sunt potrivite pentru varsta de 4 ani. Majoritatea au un limbaj simplu si cred ca se preteaza foarte bine si pentru invatarea limbii romane. Spor la citit sa aveti!