Imi plac podcasturile. Sunt accesibile, oferă informații, povești și sunt gratuite. Le poți asculta oriunde, iar dacă nu ai timp să asculți unul în întregime poți să pui pauză și reiei atunci când ai mai mult timp liber. Pentru cine nu este familiarizat o să explic un pic. Podcastul este o înregistrare audio digitală, pusa la dispozitie pe Internet oricui este dispus sa o descarce pe propriul calculator sau pe alt instrument de redare audio, de tipul iPod sau Apple. Cele la care mă voi referi eu în acest articol sunt de tipul unor emisiuni sau interviuri radio. Eu le ascult pe telefon în dum spre serviciu sau spre grădiniță, prin intermediul aplicației Pocketcasts, dar le puteți asculta și de pe laptop, direct de pe site-ul lor. Mai jos va prezint o listă cu episoadele mele preferate din care am învățat o mulțime de lucruri interesante și utile despre copii și despre creșterea și educarea lor.
1. TED Radio Hour este probabil podcast-ul meu preferat. Este bazat pe celebrele TED Talks însă este structurat tematic sub forma unei emisiuni radio. Astfel, fiecare episod are o temă, ca de exemplu Fericirea, Succesul, Puterea Percepțiilor, De ce mințim sau Lupta împotriva cancerului. Apoi, tema este studiată și argumentată din diferite perspective prin intermediul prezentărilor care au avut loc de-a lungul anilor pe scena TED, dar și de către invitații din studio ai carismaticului Guy Roz, realizatorul podcastului. Emisiunile sunt extrem de captivante și ating și subiecte precum creșterea și educarea copilului. Preferatele mele la acest capitol sunt:
1. Unsttopable learning – Este un episod fascinant despre procesul de învățare, despre modul în care copiii învață, începând din burta mamei, apoi prin joacă. Despre curiozitate, imaginație și despre modul în care conectarea cu copiii face minuni în procesul de asimilare a informațiilor.
–
2. Growing up – Este un episod foarte interesant despre modul în care noi părinții ne modelăm copiii, despre importanța unei interacțiuni reale a copiilor cu lumea care îi înconjoară și despre modul în care copiii învață atunci când fac lucruri periculoase. Tot în acest episod se vorbește despre “criza” parenting-ului și despre stresul foarte mare pe care îl experimentează părinții de azi în creșterea copiilor. De ce 8 ore la serviciu ni se par infinit mai ușoare decât 2 ore petrecute cu copiii noștri?
–
3. Un alt podcast pe care eu îl ador este On being cu Kristta Tippett. Vocea caldă și încântătoare a Kristei Tippet, întrebările ei inteligente și invitații cu care dezbate probleme legate de natura umană, de spiritualitate și de mintea umană, sunt principalele motive pentru care ascult acest podcast. Un episod care mie mi-a plăcut mult și pe care vi-l recomand este cel în care Krista Tippett îl care ca invitat pe dr. Stuart Brown – fondatorul National Institute for Play din SUA. Dr. Stuart Brown vorbește despre importanța jocului în formarea copiilor, despre cum prin joc copiii învață despre empatie, încredere, ironie, dar și cum să rezolve diverse probleme. Puteți asculta acest episod AICI.