La sfârșitul lunii februarie am participat la una dintre cele mai utile întâlniri pentru mine ca mamă. Întâlnirea a avut loc în cadrul grupului de sprijin organizat de Clinica de alăptare și a avut ca principal obiectiv instruirea părinților în măsuri de prim ajutor pediatric. Focusul a fost pe cazurile de obstrucție a căilor aeriene cu corp străin însă Oana Șchiopu – medic de medicină de urgență și Ilinca Tranulis – medic pediatru ne-au sfătuit cum să gestionăm cele mai des întâlnite situații de urgență care pot să apară la un copil, de la intoxicații la căzături și arsuri. Pentru mine sfaturile au fost foarte prețioase și de aceea m-am gândit să le împărtășesc cu voi. Așadar iată ce am aflat:
Măsuri de prim ajutor în cazul obstrucției căilor aeriene
- Dacă tușește, înseamnă că nu există obstrucție totală a căilor aeriene și corpul încearcă să scoată intrusul, așa că încurajăm copilul să tușească.
- Dacă nu tușește aplicăm metoda Heimlich (la copiii care pot sta în picioare – aprox. peste 1 an). Cum procedăm: punem pumnul sub stern, cealaltă mână peste pumn și tragem spre noi și în sus.
- Dacă copilul are sub 1 an îl așezăm pe antebrațul nostru cu capul mai jos decât corpul și alternativ aplicăm 5 lovituri între omoplați și apoi facem 5 compresii toracice.
- Dacă metodele de mai sus nu funcționează facem masaj cardiac și respirație gură la gură și sunăm la 112. Cum facem masaj cardiac: cu podul palmei (la copil mai mare) sau cu două degete (la bebeluș) apăsăm tare în jumătatea inferioară a sternului în ritm rapid – aprox. de 2 ori pe secundă (un video util aici).
Măsuri de prim ajutor în caz de febră:
- Dezbrăcăm copilul.
- Îl hidratăm.
- Oferim antitermic – Paracetamol (Panadol) – după vârsta de 2 luni și Ibuprofen (Nurofen) după 3 luni.
- De reținut până ajungeți la medic: doza de administrare a Panadolului este greutatea copilului/2. Prin urmare, dacă cel mic are 10 kg atunci doza de Panadol este de 5 ml.
- Dacă febra nu scade cu antitermic dezbrăcăm copilul de tot și îl învelim de la axilă în jos într-un prosop ud cu apă la temperatura camerei.
- Dacă arde în continuare administrăm Nurofen imediat, nu după 4 ore.
- Administrăm Novolcamin doar dacă măsurile descrise mai sus nu funcționează.
- NU folosim șosete cu oțet pentru reducerea febrei – oțetul trimite căldura de la picioare/mâini în corp și irită pielea. În plus pot apărea intoxicații cu alcool.
Medicul Oana Șchiopu ne-a sfătuit să nu plecăm cu copilul cu febră la spital pentru că și acolo vor aplica aceleași măsuri descrise mai sus. Mai întâi scădem febra copilului și apoi mergem la spital cu el.
Ce facem dacă a căzut copilul
- Dacă a căzut de la mai puțin de un metru și jumătate, fără viteză e ok, nu ar trebui să fie probleme.
- Dacă a căzut de la o înălțime mai mare și s-a lovit la cap sau dacă a fost lovit de un obiect greu cu viteză (de ex. leagăn) mergem direct la spital (în București la secția de neurologie pediatrică de la Spitalul Al. Obregia).
- Pentru a elimina orice risc, e bine ca atunci când copilul suferă o căzătură mai serioasă să îl dezbrăcăm și să îl analiză să nu aibă leziuni.
- Urmărim comportamentul copilului, să nu fie prea somnolent sau prea agitat, să nu verse, să se comporte normal.
Măsuri de prim ajutor în cazul arsurilor
- Dacă arsura nu e foarte gravă punem rana sub jet de apă (apa să fie la temperatura camerei).
- Nu aplicăm sare sau ulei.
- Dacă se pot scoate hainele le scoatem, dacă nu le lăsam așa.
- Ne prezentăm la spital – în București la Spitalul Grigore Alexandrescu.
Măsuri de prim ajutor în caz de intoxicație
- Primul pas: apelăm de urgență Toxapel – 021.210.62.82.
- Indiferent ce a înghițit cel mic (detergent, acetonă, etc), nu luăm nicio măsură până nu apelăm Toxapel pentru că pentru fiecare substanță există un anumit tratament pe care doar specialiștii îl știu.
În cazul tăieturilor, medicii recomandă să aplicăm presiune pe rană – uneori e necesar să menținem presiunea și 15 minute.
Acestea au fost principalele măsuri recomandate pentru situațiile mai grave în care s-ar putea afla copiii noștri. Sper să nu fiți nevoiți să le aplicați vreodată, dar pentru liniștea noastră, cred că e bine să le știm.
Sănătate multă tuturor!