Copiii au nevoie să se joace singuri. Le face bine. Părinții au nevoie ca cei mici să se joace singuri. Și lor le face bine. Prin urmare, numai avantaje. Dar cum îi convingem pe copii să se joace singuri? Primul pas și cel mai important este acela de a le asigura un mediu propice activităților independente, cu jocuri și obiecte care îi atrag. În al doilea rând, trebuie să lucrăm cu noi înșine și să învățăm să intervenim cât mai puțin în jocurile și activitățile copiilor. Dacă copilul nu ne cere ajutorul, nu intervenim, chiar dacă îl vedem că întâmpină dificultăți, că turnul pe care se chinuie să îl ridice tot cade, că a uitat să pună o piesă, etc. Îl lăsăm pe el să găsească soluția. Va fi mult mai fericit și mai mândru de el decât dacă îi arătăm noi ce să facă. Iar dacă totuși ne cere ajutorul, nu îi arătăm soluția ci încercăm prin întrebări să îl direcționăm către soluție. Jocul, dincolo de elementul distractiv pe care îl conține, este și un proces de învățare prin descoperire, un proces de învățare declanșat de curiozitatea naturală a copiilor. Și este important ca de la cele mai mici vârste să încurajăm jocul, descoperirea și curiozitatea copiilor. Sunt trei elemente esențiale ale procesului de învățare.
Știm cu toții cât de importantă e joaca pentru dezvoltarea fizică, intelectuală, emoțională a copiilor. Acest articol nu e despre asta, ci despre jucăriile și obiectele care îi încurajează pe copii să se joace singuri, care îi atrage și le stârnește curiozitatea. Și cum intrăm într-o lună a cadourilor mi-am zis că e momentul potrivit pentru o astfel de listă.
1. Mingi.
De diferite mărimi, texturi, culori, mingile îi atrag pe copil. Le pot strânge în mână, le pot arunca sau da de-a dura. Mingile încurajează mișcarea și jocul la orice vârstă. Pe copiii de 0-2 ani, un coșuleț plin cu mingiuțe variate ca mărime, textură sau culoare îi poate antrena în activități de descoperire și joc minute în șir. Însă și copiii mai mari se pot juca cu ele.
2. Blocuri din lemn
Aceste obiecte nu ar trebui să lipsească din casa niciun copil (sau părinte). Piesele de construcție din lemn sunt foarte versatile și dezvoltă creativitatea, motricitatea și gândirea logică. Nu îi arătați copilului cum să le folosească, lăsați-l pe el să le descopere, să găsească propriile metode de a le folosi. Jocurile cu aceste piese din lemn îl vor învăța pe copil primele noțiuni de fizică, logică, echilibru, etc. Pe piață se găsesc nenumărate modele: din lemn natur sau colorate, cuburi sau forme variate. Aveți de unde alege. Atenție însă să fie child-friendly și cu vopsea non-toxică.
3. Plastilină.
Este o altă “jucărie” versatilă potrivită copiilor mai mari care deja au trecut de perioada în care bagă în guriță tot ce prind. Copiii o vor frământa, o vor rula, vor realiza diverse forme, etc. Cerul este limita! Pentru a le stârni și mai mult curiozitatea puteți să le așezați recipientul cu plastilină pe o tavă alături de bețișoare, pietricele, boabe de fasole, un cuțit de plastic sau orice altceva considerați că este sigur pentru copil. În mod sigur, această activitate îi va absorbi cel puțin 20-30 de minute.
4. Costume și eșarfe
Imaginația este unul dintre instrumentele preferate de joacă ale copiilor. Le place să inventeze noi lumi, noi personaje. Camera lor poate deveni o corabie, un castel sau un laborator. Iar ei se pot transforma în pirați, piloți, astronauți, medici, eroine sau eroi. Iar puțină recuzită nu strică deloc, dimpotrivă îi ajută. Îi puteți susține pe copii în călătoriile lor imaginare, asigurându-le în camera de joacă un coș cu eșarfe, pălării, șepci sau dacă aveți de la vreun Halloween, adevărate costume. Copiii mai mici, chiar și cei sub un an se vor juca minute în șir și cu câteva eșarfe colorate, nimic elaborat. Prin urmare, nu trebuie să fie neapărat ceva complicat. Adaptați în funcție de vârsta copilului.
5. Abțibilduri.
Copiii sunt atrași de activitățile cu abțibilduri. Sabina petrece și 30 de minute singură, lipind abțibilduri. Pe piață se găsesc cărți cu abțibilduri pentru învățarea formelor, a cifrelor, a culorilor, etc. Noi le-am folosit mult pe cele de la Usborne. Este o activitate care ajută la dezvoltarea motricității fine, dar și la asimilarea unor noțiuni pentru forme, cifre, etc (în funcție de cartea aleasă).
6. Creioane colorate și acuarele
Copiii se nasc mici artiști. Le place să creeze, să inventeze, să deseneze, să picteze. Cu cât sunt mai mari cu atât petrec mai mult timp desenând sau pictând. Posibilitățile sunt nenumărate. Lăsați-i să coloreze/picteze liber, dar pregătiți și fișe în acord cu noțiunile pe care doriți să le învețe în acea perioadă: anotimpuri, cifre, litere, animale, etc. Pe internet se găsesc multe modele pe care le puteți descărca gratuit. Activitățile de desen, colorat, pictură le dezvoltă creativitatea, le pregătește mâna pentru scris, dar îi ajută și la asimilarea anumitor noțiuni (cifre, forme, anotimpuri, obiecte noi, etc).
7. Cărți
Toți copiii ar trebui să fie încurajați să iubească cărțile și poveștile. Primul pas este să li se citească. Și asta de când sunt bebeluși. Potrivit studiilor în domeniu, copiii cărora li s-a citit încă de când erau mici se descurcă mult mai bine în școală decât cei care au luat contact cu cărțile mai târziu. Prin urmare, cărțile le dezvoltă inteligența de timpuriu și le asigură un avantaj în anii de școală. Mai mult, atunci când le citim copiii învață mai multe cuvinte, învață să comunice mai bine, să se concentreze și să iubească poveștile și lectura. Iar în tot acest timp, construim și o relație mai solidă cu copilul. Așa că citiți copiilor în fiecare zi. Este foarte important pentru dezvoltarea lor. Dacă sunteți în căutare de noi titluri puteți consulta listele noastre de lectură aici și aici.
Foarte important! Asigurați-vă că mediul în care se joacă copiii e sigur: mobila e securizată, nu sunt obiecte mici cu care s-ar putea îneca (pentru copiii mai mici) sau răni grav. Și verificați-i constant pentru a vă asigura că sunt în siguranță. Prin urmare, chiar dacă se joacă singuri stați în apropierea lor. Da, puteți sta în altă încăpere, dar nu ieșiți din casă sau nu intrați să faceți o baie relaxantă. Astea sunt pentru când mai este un adult în casă care să îl supravegheze pe cel mic.
Pentru alte idei de cadouri puteți citi și Idei de jucării și cadouri pentru copii de 2-4 ani
1 comment