Sunt unele discuții pe care știi ca trebuie să le ai cu copilul tău, dar mereu amâni crezând că e încă prea mic pentru a înțelege un subiect mai complex sau pentru a se confrunta cu anumite situații. Așa am crezut eu și m-am înșelat. Niciodată nu e prea devreme pentru a-l învăța un lucru esențial pentru viitorul lui, precum importanța cererii permisiunii atunci când vine vorba de interacțiunile fizice – pupici și îmbrățișări – cu alți copii și cu adulții.
Săptâmâna trecută, Sabina (3 ani și 4 luni) a făcut stomatită aftoasă, o afecțiune foarte contagioasă care se manifestă prin apariția unor bubițe dureroase în guriță. Cu câteva zile înainte aflasem despre doi colegi de la grădiniță care fuseseră diagnosticați cu aceeași problemă. Fiind contagioasă nu m-a surprins deloc că s-a contaminat si ea. Așa se întâmplă în colectivitate.
Dar apoi am avut cu Sabina următoarea conversație:
Sabina: A. (coleg de la grădiniță) m-a pupat! A vrut să mă ia în brațe și am căzut. Apoi s-a urcat pe mine și m-a pupat!
Eu: Păi nu are voie sa îți dea pupici sau să te ia în brațe fără să îți ceară voie. Iar dacă te-a dat jos trebuia să îți ceară scuze și să te ajute să te ridici!
Sabina: Da, dar A. mă iubește! Așa face el pentru că mă iubește!
Eu: Da, cred că te iubește, dar chiar dacă te iubește trebuie să îți ceară voie ca să îți dea un pupic pe obraz (!!!!) și să te ia în brațe. Este corpul tău și doar tu decizi cine și cum te atinge! Nimeni nu are voie să te atingă în vreun fel fără să îți ceară permisiunea. Știi că și eu îți cer voie de multe ori să îți dau un pupic sau să te iau în brațe.
Sabina, încă un pic nedumerită: Da, dar A. mă iubește și așa face el.
Eu: E foarte important, Sabina! Nu uita, te rog! Corpul tău este doar al tău și doar tu decizi cine îl atinge! Dacă cineva vrea să te îmbrățișeze, să îți dea un pupic trebuie să îți ceară permisiunea.Să îți spună așa: Sabina, pot să te îmbrățisez? Iar tu, dacă ești de acord îi spui da, iar dacă nu, îi spui NU. Și atunci nu are voie să te atingă fără aprobarea ta.
După această discuție am realizat că am greșit.Ar fi trebuit să îi vorbesc despre contactul fizic și despre cât de importantă este aprobarea prealabilă a acestui tip de interacțiune. Am învățat-o că trebuie să ceară permisiunea pentru a lua jucăria unui copil, că trebuie să ceară voie pentru a umbla în lucrurile mele sau ale altcuiva , dar nu am învățat-o că trebuie să ceară și să i se ceară permisiunea pentru îmbrățișări și pupici pe obraz, nu am învățat-o că trebuie să ceară voie pentru a intra în spațiul personal al unei alte persoane.
Iar asta este o lecție esențială pentru viitorul și pentru siguranța ei. Dacă un copil învață de timpuriu ca are putere de decizie absolută asupra propriului corp, în viitor va ști să detecteze comportamentele deviante, și când cineva a depășit limitele bunei cuviințe. Si implicit va ști să identifice o persoană periculoasă pentru a anunța părinții sau alți adulți responsabili din preajma lui.
Pentru ca regula să funcționeze, ea trebuie aplicată tuturor, inclusiv membrilor familiei, fie ca e vorba de bunici, de unchi, mătuși, verișori, etc. Data viitoare când o rudă sau o cunoștință venită în vizită se va apleca să o ia în brațe sau să o sărute pe fiica mea voi spune tare: Sabina, îi dai voie lui X să îți dea un pupic? Și mă voi asigura că este într-adevăr de acord și că stânjeneala nu o va împiedica să îți exprime opinia. În felul acesta, poate și adulții din jurul nostru vor învăța că cei mici nu sunt la dispoziția noastră, nu putem face ce vrem cu ei și că trebuie să le cerem permisiunea pentru o decizie care îi privește.
Cel mai important lucru, după instituirea unei reguli, este consecvența cu care este aplicată. Se aplică tuturor și în orice moment (singurele excepții fiind, se înțelege, cele în care copilul se află într-un pericol, ca de exemplu în cazul unui accident).
Noi suntem la început cu această lecție, o vom repeta de câte ori este nevoie, în orice situație se impune, pentru a mă asigura că Sabina a înțeles că puterea nu se măsoară în centimetri și nici în ani, că opiniile și deciziile ei contează și că nu trebuie să îi fie NICIODATĂ teamă să le exprime.
Sursa foto: pixabay.com
3 comments